У Чернігові вшанували Великого Сонцепоклонника – Михайла Коцюбинського

Чудового сонячного дня у Чернігові вшанували видатного земляка – геніального українського письменника, великого подвижника та патріота Михайла Коцюбинського.

Традиційно урочистості з нагоди 154-ї річниці від дня народження Великого Сонцепоклонника, як у народі називають Михайла Михайловича, відбулися зранку біля його могили на Болдиній горі. Прийшло дуже багато чернігівців – письменників, художників, музикантів, працівників освіти та культури, представників влади, журналістів, студентів, школярів, – людей різного віку, професій та уподобань, яких об’єднала любов до творів Коцюбинського.

Академічний народний хор нашого обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм проникливо виконав українські пісні, які так любив Майстер. Присутні поклали квіти до могили письменника та його дружини – Віри Устимівни, сказали чуйні, добрі слова. Причому було таке неймовірне враження, що всі промовляли наче безпосередньо до Митця, який перебуває у Вічності.

«Щороку у вересні ми збираємося тут, на Болдиній горі, щоб віддати шану нашому Михайлу Коцюбинському – людині, яка звеличила українську літературу і український народ, – наголосила заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова. – Це людина, яка щиро любила наш чернігівський край. Тому саме наша земля давала йому натхнення для написання найкращих творів. Це – такі справжні шедеври української та світової літератури, як «Intermezzo», «Fata morgana», «Тіні забутих предків», «Цвіт яблуні» та інші. Це – глибоке бачення світу, проникливе відчуття краси рідної землі, яке передається кожному з нас і наснажуватиме нові покоління, як світле, життєдайне джерело».

Директор Чернігівського літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського, правнук класика Ігор Коцюбинський подякував усім, хто прийшов вшанувати видатного Українця. Як справжній, дуже проникливий митець, Михайло Михайлович мав дар пророка, тому його безсмертні твори – надзвичайно актуальні і в наш час. Потрібно самовіддано любити Україну та жити для свого народу так, як заповідав геній. Михайло Михайлович був не лише прекрасним Майстром художнього слова, великим письменником, а й відомим громадським діячем-просвітянином, народним вчителем і глибоким психологом людської душі. Митець змальовував долі простих трударів, їхні силу й волю у боротьбі за нове, справедливе життя, відображав соціальні та національні прагнення українців. Віддаючи щиру пошану високому таланту Михайла Коцюбинського, варто відзначити, що його надбання назавжди залишиться в серцях вдячних читачів – як важливий дороговказ на шляху українців до кращого майбутнього.

Після такого хвилюючого мітингу на Болдиній горі, прекрасне свято продовжилося в музеї нашого українського класика – у садибі письменника урочисто нагородили цьогорічних лауреатів престижної Чернігівської премії імені Михайла Коцюбинського. Вручаючи такі почесні відзнаки, заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова підкреслила, що рівень усіх нинішніх лауреатів – напрочуд високий, адже журі відчувало покладену на нього відповідальність. Такі творчі, талановиті люди – безперечно, гордість Чернігівщини!

У номінації «Поезія» за талановиту збірку «Минає все» нагородили поета і художника з Прилук Євгена Постульгу. Прозаїка та журналіста, постійного автора обласної газети «Деснянська правда» Ростислава Мусієнка відзначили за книжку «Завихрений час».

Лауреатом став і літературознавець, професор, заступник головного редактора журналу «Літературний Чернігів» Володимир Кузьменко, який переміг у номінації «Народознавство». У нього вийшла вагома книга «Історія української літератури ХХ – початку ХХІ століття у трьох томах».

У номінації «Декоративне і образотворче мистецтво» почесну нагороду отримала обдарована художниця з Чернігова Надія Мартиненко – за цикл робіт «Етнічні сакраменталії».

А в номінації «Театрально-музичне мистецтво» переміг Олексій Биш – заслужений артист України, актор Чернігівського обласного молодіжного театру. Відомого митця висунув колектив обласного дитячого театру ляльок імені О. Довженка за роль Гамлета у виставі «Гамлет-машина» Г. Мюллера. Фрагмент цього яскравого, глибокого, дивовижного, модерного спектаклю із задоволенням переглянули всі учасники свята.

Лауреатів привітали від родини класика Ігор та Наталія Коцюбинські, а також – очільник Літературної спілки «Чернігів» та журналу «Літературний Чернігів» Михась Ткач, керівник обласної організації Національної спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран та інші шанувальники творчості Михайла Коцюбинського.

Втім, після цього присутні ще довго не розходилися, вшановуючи генія та цьогорічних лауреатів премії імені Михайла Коцюбинського. Все-таки, як добре, що в Чернігові так щиро люблять і поважають Майстра, влаштовуючи щороку велике і світле свято на його честь!

Сергій ДЗЮБА,

лауреат премії імені Михайла Коцюбинського

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?