У Чернігові відкрився інклюзивний креативний хаб

Проект «Креативний хаб «Зачарована Десна» запрацював на базі громадської організації «Голос батьків» за підтримки Українського культурного фонду. Його мета – допомогти в реалізації культурних потреб молоді та людей з інвалідністю старшого віку.

Креативний хаб «Зачарована Десна» — це новий культурний проект, який, ми сподіваємося, об'єднає творчі особистості Чернігівщини, в тому числі — митців з інвалідністю, — наголошує голова правління ГО «Голос батьків» Ольга Дей. – Різноманітні творчі майстер-класи допоможуть учасникам розвинути креативне мислення, знайти нові ідеї та натхнення, дадуть поштовх до самореалізації. Загалом творчі заняття дуже позитивно вливають на душевний стан людей з інвалідністю. Вони не лише розкривають нові грані особистості, набувають нові навички, друзів, а й смисл життя. Зростає їх самооцінка, вони відчувають себе повноцінними учасниками життя громади, міста. 

За словами Ольги Дей, у рамках проекту вже почалися майстер-класи з вокалу, музичного мистецтва, живопису, театрального мистецтва. Творчі люди з інвалідністю відвідають екскурсії на байдарках і проведуть творчий фестиваль у форматі резиденцій на природі. Вони підготують декілька концертів за участю музикантів, артистів і танцівників з інвалідністю, а також виставки-ярмарки своїх декоративних виробів і картин. 

Проект «Креативний хаб «Зачарована Десна» ставить такі завдання:

-         безбар’єрний доступ людей з різними фізичними обмеженнями до культурного середовища;

-         надати новий рівень знань та досвід для розвитку творчого потенціалу;

-         згуртувати творчі особистості для створення унікального продукту;

-         популяризувати процес інклюзії в суспільстві;

-         формувати толерантне ставлення до митців з інвалідністю;

-         дати поштовх розвитку культурних і туристичних ініціатив у регіоні.

Наша першочергова мета — розкрити творчий та креативний потенціал митців з інвалідністю, — розповідає виконавча директорка ГО «Голос батьків» Любов Карасьова. – На сьогодні можливість для їх творчої реалізації існує лише в окремих секторах культури. Ми хочемо зняти ці обмеження та об’єднати різні спільноти, знайти однодумців для співпраці й «культурно-мистецького прориву». Запрошуємо творчих людей з інвалідністю до участі у нашому фестивалі, що триватиме з 3 до 12 серпня 2020 року на березі річки Снов біля с. Снов'янка.

Проект прагне залучити й згуртувати людей з інвалідністю різних нозологій і різного віку – від 14 до 60 років. Такого в нашій області ще точно не було! На цьому наголошує координатор і ідейний натхненник проекту Сергій Усович.

За його словами, така ідея народилася в нього після знайомства з концепцією фестивалю Burning Man (в перекладі з англ.: людина, що палає) – одним з найбільш популярних і креативних заходів у США. Там панує унікальна атмосфера єдності, творчості без обмежень, взаємної допомоги та самовираження. Це формує нову еліту, сприяє появі інноваційних рішень, дарує натхнення. 

— Цей фестиваль відвідують топ-менеджери світових брендів, таких як  Google, Tesla, facebook, ця атмосфера надихає, заряджає креативними ідеями,  — розповідає Сергій Усович. — Наш фестиваль враховує традиції Чернігівщини, культурні особливості нашого народу. Ми спираємося на спадщину нашого славетного земляка О. Довженка й ставимо на меті формувати в суспільстві толерантне ставлення до митців з інвалідністю; залучати та об’єднувати педагогів для виховання та формування творчої еліти української нації. 

Тож креативний хаб у Чернігові вже запрацював! Різноманітні творчі майстер-класи вже проводяться на базі ГО «Голос батьків». Хто готовий долучитися в якості учасника, наставника чи волонтера, телефонуйте безпосередньо в ГО «Голос батьків» за ном.: 097-533-30-26 (Любов Карасьова). Основний захід у рамках проекту – фестиваль у форматі наметового містечка – нагадуємо, проходитиме 3 — 12 серпня на березі річки Снов. Дістатися туди можна буде автобусом, який виділяє міська влада. 

В контексті.

ГО «Голос батьків» наразі має під опікою понад 80 сімей. Завдяки проекту  «Бюджет участі» ЧМР на базі організації працює група денного догляду, яку відвідують 44 хлопців і дівчат різного віку. Група працює з 10-00 до 17-00 год. Тут з особливими дітьми працюють педагоги, вихователі, психолог, медпрацівник, а допомагають волонтери з числа батьків.

ГО «Голос батьків» знаходиться за адресою: м.Чернігів, вул. Захисників України 9-Б

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?