У Чернігові розповіли що буде з «газовими» боржниками

Станом на 1 січня 2019 року побутові споживачі газу, клієнти «Чернігівгаз Збуту», заборгували за спожитий природний газ понад 540 млн грн. Заборгованість існує у 79% домогосподарств. Неплатежі пов`язані із зростанням вартості газу разом із зменшенням кількості субсидентів серед клієнтів компанії.

Про це на прес-конференції повідомив журналістам директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

«Хочу чітко повідомити, що ні в цьому році, ні в цьому опалювальному сезоні більше ціна на газ підвищуватися не буде. Крапка». Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на черговому засіданні Кабінету міністрів, 24 жовтня 2018 р.
Нагадаємо, що завищені норми споживання газу в платіжках з'явилися в зв'язку з тим, що рішення уряду про норму споживання газу було скасовано судом.

Попередня норма – 3,3 кубометра газу на людину в місяць – була встановлена ​​в 2016 році. Однак за рішенням суду наприкінці 2018 року вона була скасована і в дію вступили старі норми споживання. Так, суд скасував постанову Кабміну №203 від 23 березня 2016 року і на одну людину стало припадати відтепер 9,8 куб. м газу на місяць.

«Демагоги і популісти сіють чутки, що  нібито споживачі мають платити якусь підвищену ціну за газ. Наголошую абсолютно відповідально – це брехня. І це також буде знаходитись на моєму особистому контролі». Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Черкаської області, 20 листопада 2018 р
Втім, 30 січня Кабінет міністрів знову урізав норму споживання газу для домогосподарств без лічильників. Тепер норма споживання газу для тих, у кого не стоять лічильники, становитиме 3,29 кубометра газу на людину на місяць.

У свою чергу приватні газові компанії, які постачають і надають газ, заявляють про незаконні дії Уряду, посилаючись на рішення Верховного Суду України, який зайняв позицію газових монополістів.

Тож для нас, споживачів газу, виникає дилема: як бути нам і що робити, якщо навіть представники вищої влади не можуть знайти будь якого компромісу.

«Платіжки з підвищеними тарифами на газ, які прийшли споживачам у січні, є незаконними, платити не потрібно. Всі ці доплати, які незаконно нарахували газозбутові організації, не підлягають оплаті… Якщо абоненти здійснили оплату за платіжками із завищеним тарифом, вони мають право вимагати повернення коштів». Андрій Рева ─ міністр соціальної політики Кабміну, 25 січня 2019 р. 
А в результаті складається негативне загальне враження про владу, бо ж державні інституції, як бачимо, насправді абсолютно безсилі перед тиском монополістів у стратегічних галузях. А дехто навіть ставить питання ребром: чи є у нас нині держава?

У цій вкрай складній ситуації керівник ТОВ «ЧернігівгазЗБУТ» Іван Луста наважився дати роз`яснення для споживачів. 1 лютого він зустрівся з місцевими журналістами. І хоча йому було дуже нелегко витримати прямі й відверті запитання, все ж таки він намагався, як зміг, надати вичерпні, на нашу думку, відповіді.

«Накопичення неплатежів напряму пов`язані зі скороченням кількості субсидентів. Наразі державну компенсацію отримують 126 тис сімей регіону, що на 40% (або 86 тис) менше аніж минулого опалювального сезону, ─ зазначив Іван Луста. ─ Склалась ситуація, коли зростання ціни газу для населення співпало із впровадженням жорсткіших правил отримання держдопомоги. Натомість матеріальний стан клієнтів компанії не покращився. Серед іншого, через зменшення соцнормативів при нарахуванні субсидій до 4,5 куб. м газу на 1 кв. м опалювальної площі, споживачі перевищують наданий обсяг держдопомоги, та мають сплачувати більше».

В компанії застерігають, що з січня кількість боржників може ще збільшитися. Для нових субсидентів, хто почав оформлювати і отримувати допомогу в 2019 році, змінено порядок її отримання. Бюджетні кошти субсидій на особові рахунки споживачів зараховує Ощадбанк. Нова система розрахунків може привести до затримки із нарахуваннями.

«У разі затримки надходжень бюджетних коштів, на особових рахунках клієнтів-субсидентів з`явиться борг. Хочемо заспокоїти споживачів. Це технічна сума, яка буде закрита відразу після нарахування Ощадбанком субсидії. І на цю суму пеня не нараховуватиметься», ─ повідомив директор «Чернігівгаз Збуту». – А для клієнтів, які оформили субсидію до нового року, механізм нарахувань не зміниться».

Високий рівень боргів побутових споживачів блокує розрахунки по всіх учасниках ринку газу. «Чернігівгаз Збут», як постачальник газу для населення зі спецобов’язками, не може вчасно розрахуватися за поставлений газ. Відповідно до постанови КМУ №867, умовою гарантованих поставок газу населенню є недопущення росту заборгованості збутівської компанії перед НАК «Нафтогазом».

Для забезпечення безперебійного газопостачання, «Чернігівгаз Збут» закликає клієнтів вчасно і в повній мірі сплачувати рахунки. В іншому випадку боржникам припинятимуть постачання газу.

«До злісних боржників компанія буде змушена застосовувати крайню міру — припиняти газопостачання. Перший крок – це письмове попередження. В минулому році було надіслано 34 тис таких повідомлень. Тому ми радимо клієнтам звертатися за субсидією, а у разі наявного боргу — до постачальника газу за реструктуризацією», ─ наголосив Іван Луста.

Окрім того, «Чернігівгаз Збут» попереджає, що з 1 травня споживачам нараховуватимуть пеню за прострочені платежі.

«З цієї дати набирають чинності зміни до закону України «Про житлово-комунальні послуги», якими передбачена сплата пені. Згідно закону, її розмір становитиме 0,01% від суми боргу за кожен прострочений день. Разом з тим, пеня не може перевищувати розмір боргу і не стосуватиметься боргів попередніх періодів», ─ підкреслив керівнки ТОВ «Чернігівгаз Збут» .

Іван Луста зазначив, що оці заклики представників центральної влади не сплачувати кошти за підвищеними тарифами, які диктують нам газові монополісти ─ це лише зовні показовий прийом напередодні президентських виборів, які відбудуться наприкінці березня, а дещо пізніше може бути й другий їх тур. І цьому не вірити аж ніяк не можна.

«Я звертаюся до українців – за завищеними нормами нікому нічого не платите. Платіть тільки те, що фактично споживаєте або за тими нормами, які працювали раніше. До того, як їх скасував суд». Володимир Гройсман ─ Прем'єр-міністр України на засіданні Уряду. 30 січня 2019 р.
Адже одразу після цих виборів відбудеться суттєве подорожчання за використання газу. Так, так. Підвищення тарифів на природний газ для побутових споживачів заплановано саме нинішнім Урядом на 1 травня цього року. Ціна на «блакитне паливо» зросте на 15%. Таким чином в Україні будуть повністю скасовані спеціальні зобов'язання по реалізації газу населенню.

А ще Уряд України планує в 2019 році знизить норми споживання газу для населення з 4,5 кубометра до 4,0 кубометрів на 1 кв. метр опалювальної площі в рамках пакету реформ енергоефективності. Також після завершення опалювального сезону будуть змінені норми централізованого опалення.

«Ми маємо чітко продемонструвати, що наш перший пріоритет ─ це захист інтересів людей».

Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Черкаської області, 20 листопада 2018 р.

Ще цікаві повідомлення

One Thought to “У Чернігові розповіли що буде з «газовими» боржниками”

  1. Борги за спожитий газ свідчать про недієздатність влади.а більш вірогідно про її злоякісну і злочинну діяльність.Це лакмусовий папір на прихований геноцид.Якщо в 30-ті роки минулого століття більшовитська влада відкрито знищувала народ,то в нинішньому столітті відбувається практично те саме,але в іншій формі,в іншому вигляді.Йде винищення населення.Лікування може бути тільки одне-владу змітать.Ні один чиновник,від самого найнижчого щабля влади до найвищого,не повинен знову займать будь яку чиновницьку посаду. Яким шляхом це повинно робиться -окрема тема.Але,абсолютно зрозуміло,що ніхто корито просто так не покине.Будуть відстрілювать тих,хто посягне на «святе.»Іразом з тим влада так розпоясалась,що не відчуває реальної загрози,а все більше й більше закручує гайки.Енергоносіїї,вода повинні бути в руках держави і відпускаться населенню по СОБІВАРТОСТІ.Це стратегічні складові життя і вони не повинні бути предметом оподаткування.

Не бажаєте прокоментувати?