У Чернігові розповіли про правила відвідування парку «Ялівщина»

Зелені насадження території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» гостинно зустрічають всіх, хто шукає в них відпочинку в місті, проте, вони вимагають дбайливого до себе ставлення. Розумне користування дарами природи — невід’ємне право та обов’язок кожної людини.

У зв’язку з спекотною погодою, що встановилася на початку вересня, виникає небезпека для території парку та оголошення в межах області з 9 по 16 вересня 2019 р. особливого пожежонебезпечного періоду.

Адміністрація комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради звертає увагу чернігівців та гостей нашого міста на дотримання правил перебування на території парку «Ялівщина», а саме:

· не розводьте багать на території зеленої зони, окрім призначених для вогнищ місць (розводити вогнища дозволяється лише в безвітряну погоду та під постійним наглядом);

· намагайтесь не палити на лісовій території, не кидайте недопалки на землю, особливо там, де наявна суха підстилка або хвоя;

· обмежте заїзд на територію парку автомобілем, не залишайте просочені горючими речовинами ганчірки, не експлуатуйте техніку та автомобілі з несправною паливною та іскрогасною системою;

· ні в якому разі не випалюйте суху рослинність на землях землях, які знаходяться поруч із лісом;

· не створюйте смітники на лісових територіях та на прилеглих землях, тим більше, не підпалюйте їх;

· забороняється заїзд на територію зелених насаджень транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для їх обслуговування;

· не відвідуйте хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами сухої та спекотної погоди;

· по закінченню відпочинку обов’язково приберіть після себе побутові відходи; не забувайте ретельно залити вогнище водою або закидати його грунтом.

Будьте обережними із вогнем під час відпочинку на території РЛП «Ялівщина»! Байдужість та безвідповідальність любителів відпочинку на природі нерідко призводить до лісових пожеж, які завдають значної шкоди зеленим насадженням та довкіллю загалом.

Подібні дії призводять до забруднення навколишнього середовища, а вогонь може перекинутись на лісосмуги та присадибні території. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятками років, а про збитки годі й казати – лік може йти на мільйони. Це страшне лихо не тільки для деревної рослинності, але й для всього живого. Величезної шкоди пожежі завдають фауні – гинуть птахи, звірі, знищуються їхні домівки.

Основна причина їх виникнення — порушення протипожежних правил відпочиваючими та іншими людьми, які перебувають на території (людська халатність та безвідповідальність, що виявляється у кинутому недопалку, залишеному без догляду чи погано загашеному багатті…).

Не зайвим буде нагадати, що відповідно до законодавства, Правила пожежної безпеки в лісах України є обов’язковими для виконання всіма громадянами, які з будь-яких причин перебувають на території зелених насаджень. А порушення вимог пожежної небезпеки в лісах тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність та відшкодування винуватцями завданих збитків.

Звертаємося до громадян з проханням бути обачними та обережними, щоб відпочинок на території РЛП «Ялівщина» був приємним та безпечним для усіх.

Пам’ятайте, що у пожежонебезпечний сезон не слід запалювати багаття у хвойних насадженнях, у місцях із сухою травою, а також під кронами дерев. Спалюючи суху рослинність чи порушуючи правила пожежної безпеки, ви завдаєте великої шкоди, в тому числі й матеріальної.

Також, не засмічуйте також зелені насадження побутовими відходами, не влаштовуйте в них смітники.

Бережімо нашу «Ялівщина» разом, не дозволимо знищити нашу зелену перлину.

Володимир Свердлов,

директор КЗ РЛП «Ялівщина»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?