У Чернігові розповіли про особливості бою під Крутами

«Подвиг героїв Бахмача та Крут» – у Чернігівській бібліотеці ім. М. Коцюбинського пройшла відкрита лекція співробітників Українського інституту національної пам’яті.

«Поважати самих себе та не применшувати власних перемог – саме це запорука створення успішної та заможної держави» – переконаний співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Бій під Крутами – одна з подій української історії, що обросла неймовірною кількістю міфів, при чому не тільки радянських, а й наших, українських.

Багато років цей бій подавався як наша поразка та трагедія, бійня в якій загинули недосвідчені діти. Насправді ж це був успішний оборонний бій, у якому втрати російських військ під командуванням Муравйова набагато перевищили українські втрати.

«Це 300 чоловік убитими і до 1300 поранених. У той час як наші втрати – 250 людей, разом з пораненими і полоненими. Убитих – 70 – 100 чоловік», – розповідає Сергій Бутко.

Оборонці Крут затримали російські війська, хоча ті планували захопити Київ уже 29 січня. Завдяки цій затримці, уряд УНР підписати Брестський мирний договір та заручитися підтримкою Німеччини у війні протии більшовиків. Тож перша українсько-російська війна завершилася перемогою України. Саме Крути стали фундаментом майбутніх перемог.

Найпоширеніший міф про Крути – те, що армії Муравйова протистояли недосвідчені хлопці. Насправді, там була лише одна студентська сотня (від 116 до 130 осіб). І хоча сили були нерівні (525 українських військових протии 4,5 тисячної армії Муравйова), російські війська понесли значні втрати.

Близько трьох десятків бійців студентської сотні потрапили в полон і були розстріляні. Саме ця трагедія і поклала початок міфу про те, що більшовистським військам під Крутами протистояли тільки учні та студенти.

Також історики наголошують, що бій під Крутами неможливо розглядати у відриві від оборонних боїв, які з 25 січня йшли біля Бахмача. Важливість цих подій важко переоцінити.

«Це фундамент майбутніх перемог. Євген Маланюк сказав, що в Крутах почалася українська армія», – наголосив Сергій Горобець.

Саме тому, аби перемагати зараз, треба належним чином вшановувати перемоги минулого.

Олена Терещенко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?