У Чернігові розповіли про нові паспорти. Відео

На сьогодні всі 24 територіальні підрозділи Міграційної служби Чернігівщини проводять оформлення біометричних документів – паспорта громадянина України у формі пластикової картки і паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Про це розповіла начальник управління Державної міграційної служби в Чернігівській області Ксенія ЛУК’ЯНЕЦЬ.

Відповідно до вимог чинного законодавства паспорт громадянина України виготовляється у формі пластикової картки, що містить безконтактний електронний носій.

Кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт.

Паспорт оформляється особам, які не досягли 18-річного віку, на чотири роки, які досягли 18-річного віку, — на кожні 10 років.

У разі втрати або викрадення паспорта особі замість втраченого або викраденого оформляється та видається новий паспорт.

Обмін паспорта здійснюється у разі: зміни інформації, внесеної до паспорта (крім додаткової змінної інформації); отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб; виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта; закінчення строку дії паспорта; непридатності паспорта для подальшого використання; досягнення 25- чи 45-річного віку особою, яка має паспорт зразка 1994 року (за бажанням).

Строки видачі паспорта: не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання; не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його термінового отримання. Паспорт, який оформлюється вперше, видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання.

На жаль, у зв’язку з ажіотажем, що спостерігається в даний час, терміни порушуються. Наприклад, строк на «терміновий» паспорт нині може затримуватися на 3-4 тижні — виготовляти паспорти не встигають на поліграфічному комбінаті «Україна».

За оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта справляється адміністративний збір у порядку та розмірах, установлених законодавством.

За оформлення паспорта вперше адміністративний збір не справляється.

До паспорта вноситься така інформація: назва держави; назва документа; ім’я особи; стать; громадянство; дата народження; унікальний номер запису в Реєстрі; номер документа; дата закінчення строку дії документа; дата видачі документа; найменування територіального органу або територіального підрозділу ДМС, що здійснив оформлення паспорта (код); реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття. У разі наявності повідомлення про відмову у відповідному полі проставляється слово “відмова”. У разі відсутності інформації відповідне поле не заповнюється; місце народження; відцифрований образ обличчя особи; відцифрований підпис особи.

До безконтактного електронного носія, що міститься у паспорті, вноситься:

— інформація, зазначена в зоні візуальної перевірки паспорта;

— додаткова змінна інформація (про місце проживання, про народження дітей, про шлюб і розірвання шлюбу, про зміну імені, у разі наявності — інформація про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття зазначеного номера та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу).;

— біометричні дані, параметри особи (відцифрований образ обличчя особи, відцифрований підпис особи, відцифровані відбитки пальців рук (за згодою особи).

До паспорта особи, яка в установленому законом порядку визнана недієздатною, відцифрований підпис не вноситься, а до паспорта особи з фізичними вадами — вноситься за її бажанням.

Заявник для оформлення паспорта подає такі документи: свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави; оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України).

Що ж до вартості послуги, то перший паспорт громадянина України видається безкоштовно, за заміну та відновлення документа потрібно буде сплатити адміністративний збір.

Розмір адміністративного збору за оформлення (у тому числі замість втрачених або викрадених), обмін документів включає: вартість адміністративної послуги, вартість бланка документа та його персоналізації.

На сьогодні сума адміністративного збору за ІД-картку становить 279 грн. Це регламентується ст. 20 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України» та Постановою Кабінету Міністрів України №770 від 26.10.2016 «Деякі питання надання адміністративних послуг у сфері міграції». Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюється дітям від народження строком на 4 роки, громадянам віком від 16 років — строком на 10 років.

Що ж до питання оформлення закордонного паспорта то, відповідно до вимог Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, його тимчасового затримання та вилучення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.05.2014 № 152 ( зі змінами), для оформлення паспорта для виїзду за кордон у разі тимчасового виїзду за кордон особа подає:

  • паспорт громадянина України (з 14-ти років);
  • свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше особі, що не досягла чотирнадцятирічного віку);
  • відповідні документи з відміткою банку про здійснення встановлених законодавством платежів (консульського збору) або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів (консульського збору);
  • у разі оформлення паспорта особі, що не досягла дванадцятирічного віку, або особі, яка не може пересуватись самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я, що підтверджується відповідною довідкою лікувального закладу, може бути подано одну фотокартку розміром 10 х 15 сантиметрів (кольорову, матову на білому фоні, 70-80% зображення обличчя) для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування.

Особи що досягли 18 років, та оформлюють паспорт громадянина України для виїзду за кордон вперше (або в порядку обміну паспорта оформленого до 2007 року) подають документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків у разі його наявності.

Документи для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам, що не досягли 16-річного віку, подаються одним із батьків.

Для оформлення паспорта для виїзду за кордон дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, що не досягла шістнадцятирічного віку додатково подається оригінал або засвідчена в установленому порядку копію одного з таких документів:

  • документа, що посвідчує повноваження директора дитячого закладу (контракту тощо);
  • договору про влаштування дитини до прийомної сім’ї;
  • договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу;
  • рішення органів опіки та піклування про встановлення опіки (піклування);
  • рішення суду про встановлення опіки (піклування);
  • договору про патронат.

Щодо вартості — оплачується адміністративний збір, який розраховується як сума вартості адміністративної послуги та вартості бланку. Вартість адміністративної послуги – 253 грн. (Постанова КМУ від 02.11.2016 № 770)

(Бланки паспорта громадянина України для виїзду за кордон виготовляються на замовлення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері громадянства (статті 4 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»). З метою реалізацій вимог вказаного вище Закону ДМС щорічно укладає договори на виготовлення бланків паспорта громадянина України для виїзду за кордон з Державним підприємством «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів, яким встановлюється вартість такого бланка документа.)

Вартість бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон — 304 грн 32 коп.

У разі термінового (протягом 7 робочих днів) оформлення:

  • Вартість адміністративної послуги — 506 грн. (Постанова КМУ від 02.11.2016 № 770)
  • Вартість бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон – 304 грн 32 коп.

УДМС України в Чернігівській області звертається до мешканців області з проханням не створювати ажіотажу щодо оформлення біометричних закордонних паспортів. Аби уникнути виникнення черг, що можуть спричинити дискомфорт під час надання адміністративних послуг населенню, як для громадян так і для працівників Управління, міграційна служба вже вкотре наголошує, що паспорт громадянина України для виїзду за кордон можна оформити у будь-якому районі області з вівторка до суботи, не залежно від реєстрації місця проживання. До того ж, замінювати паспорт громадянина України у формі книжечки (зразок 1994 року) на ІD-картку не обов’язково, заміна документів законодавством не передбачена. Адже відповідно до вимог чинного законодавства України всі раніше видані документи є чинними до завершення строку їх дії.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?