У Чернігові розповіли про компенсацію при травмуванні на вулиці

Чи може людина, яка послизнулась і травмувалась на вулиці, або біля підприємств, установ, організацій отримати компенсацію за травми? 

Детально розповість про дії, які необхідно вчинити в даному випадку головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Кирдан. 

Які дії необхідно вчиняти при отриманні травм, якщо Ви впали на слизькій неочищеній дорозі?

Дії, які необхідно вчинити при травмуванні біля кафе, магазинів, розважальних закладів та інших підприємств, установ, організацій:

  • відшукати свідків, які були поруч або бачили нещасний випадок та записати їх контактні дані;
  • якщо відсутні очевидці, то сфотографувати або відзняти на відео місце пригоди обов’язково з прив’язкою до певного місця (магазин, пам’ятник, афіша, тощо).
  • знайти найближчі банківські установи або магазини, де наявні камери зовнішнього відеоспостереження.
  • викликати швидку медичну допомогу за місцем травмування та прослідкувати, щоб бригада швидкої медичної допомоги здійснила фіксацію травми та причини її отримання: падіння на слизькій ділянці із зазначенням адреси та часу травмування, про що надається відповідна довідка;
  • за можливості викликати поліцію для подальшого складення протоколу та фіксації факту отримання травми;
  • пройти судово-медичну експертизу, де буде визначено ступінь тяжкості отриманого тілесного ушкодження;

Якщо ж відсутня  можливість викликати швидку медичну допомогу або поліцію, в такому випадку необхідно звернутися до найближчого травмпункту, після надання першої медичної допомоги, в амбулаторній картці черговий  лікар повинен зазначити з ваших слів: де, коли і за яких обставин отримано травму та, хто при цьому був присутнім.

До кого ж висувати претензії в такому випадку?

Відповідь на дане питання законодавчо визначена, усе залежить від території, на якій стався нещасний випадок.

Законодавчо визначене та закріплене поняття «прибудинкової території» щодо багатоквартирного будинку в Правилах утримання жилих будинків та прибудинкових територій, відповідно до яких це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою й призначена для обслуговування багатоквартирного будинку. Водночас термін, прибудинкової території необхідно розуміти як один з об’єктів у сфері благоустрою населених пунктів, який може включати в себе серед іншого наступні елементи:

  • покриття площ, вулиць, доріг, проїздів, алей, бульварів, тротуарів, пішохідних зон і доріжок відповідно до діючих норм і стандартів;
  • територія та інвентар дитячих та спортивних майданчиків;
  • малі архітектурні форми тощо.

Стосовно територій навколо будівель підприємств, це стосується кафе, магазинів, розважальних центрів, то законодавство визначає поняття «території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору», які також є об’єктом у сфері благоустрою й включають елементи, які зазначені вище.

Чинне законодавство покладає обов’язок утримувати прибудинкову територію в належному стані саме на власника об’єкта благоустрою. До того ж такий обов’язок не залежить ані від пори року, ані від погодних умов. При цьому  органи державної влади та місцевого самоврядування можуть також утворювати спеціалізовані підприємства державної та комунальної власності, метою яких буде утримання об’єктів благоустрою.

Перед зверненням до суду із заявою або до керівництва підприємства-правопорушника потерпілий, має зібрати всі наявні докази, що підтверджують факт травмування:

  • довідки з лікарні, де зазначається вид травми та обставини, за яких вона отримана, час і місце травмування;
  • наявності порушення прав громадянина у сфері благоустрою: можна зробити кілька фото із зазначенням дати та часу;

залучити свідків пригоди;

  • підтвердити матеріальні втрати на лікування: чеки, квитанції з аптек про купівлю ліків;
  • підтвердити завдання моральної шкоди: висновки лікарів, показання свідків, які б підтвердили тяжкість моральних страждань, рецепти лікаря на придбання спеціальних лікарських засобів для боротьби з депресією, іншими психічними розладами, що виникли внаслідок отримання травми.

Нагадую, що для отримання юридичної допомоги можна звернутися за адресою: м. Чернігів, пр-кт. Миру, 49-а, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Підготовлено на замовлення видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?