У Чернігові розповіли: платити за газ треба, якщо й не користуєшся

З нового року платежі за блакитне паливо, як відомо, розділили. За газ тепер надходить не одна платіжка, а цілих дві: перша, власне, за спожитий газ, а друга – за його розподіл. При цьому неважливо, мешкаєте ви в приватному секторі чи у багатоповерхівці, використовуєте газ чи ні. Кожен отримає рахунок і у кожного абонента буде зазначена своя, індивідуально вирахувана плата.

Раніше ціну за природний газ, торгову націнку, транспортування і розподіл сумували, і споживачі отримували одну квитанцію. Але у 2019 році в Україні ухвалили Закон про анбандлінг, який передбачає відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобування і постачання природного газу та електричної енергії.

24 грудня 2019 року Регулятор затвердив нові тарифи для опалення ГРС та операторів ГРМ. Таким чином було завершено анбалдінг, який тривав в Україні впродовж останніх п’яти років. Тобто тепер остаточно відділено продаж газу від його транспортування, і споживач вже не прив’язаний до жодного постачальника і має можливість вибору (Тільки де той вибір знайти, якщо монополіст газовий диктує нам умови? Міністри кажуть, що таке правило в Європі діє, але ж при цьому «забувають» сказати, що там по 4-6 компаній, які надають відповідні послуги, а не так як у нас.Редакція). При цьому з нового року тарифи на транспортування зросли на більш ніж 40%, і для Чернігівщини ця сума складає 1 гривня 7 копійок.

Взагалі додаткова платіжка – це лише відокремлення від основної суми. Адже й раніше українці сплачували за транспортування блакитного палива до своєї оселі, і нарікань не було.

«До 1 червня 2015 року ПАТ «Чернігівгаз» займався як поставкою, так і розподілом природного газу, – пояснює голова правління ПАТ «Чернігівгаз» Алла Ярова. – Потім відбувся розподіл обов’язків: ПАТ «Чернігівгаз» відповідає за розподіл газу, а ТОВ «Чернігівгаз Збут» – за поставку газу. Проте за ці дві послуги до цього часу наші абоненти сплачували в одній платіжці. І ця плата за розподіл газу завжди існувала, просто раніше вона була в одній квитанції, а потім гроші за розподіл природного газу ми отримували з рахунку постачальника. Тепер просто стало дві платіжки з двома різними рахунками. З точки зору руху грошей нічого не змінилося, змінилася методологія. Питання розподілу постало тому, що розподіл природного разу – це монопольна послуга оператора ГРС. Так як сьогодні населення може вільно обирати постачальника і заключити договір з тим постачальником газу, з яким йому вигідніше працювати. Саме це й дало поштовх до роз’єднання рахунків. Адже розподілом газу не може займатися жоден постачальник газу. Відтак монополія виділася з платіжки, щоб дати можливість людині вибрати постачальника».

Якщо не користуєшся

У ситуації з розподілом на дві платіжки більш за все обурює людей сама методика розрахунку щомісячної плати. Математика зовсім проста: обсяг використаного вами газу (або не використаного, проте заявленого під час підписання договору) за минулий газовий рік поділений на 12 місяців і помножений на спеціальний тариф доставки, який у кожній області свій. Саме ця сума й стане вашою ціною за доставку. Та про все – по черзі.

Подекуди виходить так, що споживач не користувався газом протягом минулого року, а сума в платіжні у нього вища, ніж у сусіда, котрий постійно використовував блакитне паливо. Це через те, що з кодексом ГРМ для таких споживачів передбачена наступна норма розрахунку: для тих споживачів, хто не використовував газ минулого року, розрахунок проводиться за групою споживання.

«Тим, чиї показники використання газу за минулий рік були нульові, рахують по планових використаннях, які були заявлені під час врізки в газову систему, – пояснює Алла Ярова. – Кожен абонент під час газифікації у договорі заявляє кількість кубів для використання. Всього є 17 типів використання газу, які залежать від тих газових приладів, які є у абонента. Наразі є три основні види використання: плита газова; плита і колонка; плита, колонка і котел. І на них розраховані планові об’єми використання газу на рік. Тому якщо людина минулий рік не користувалася газом взагалі, її буде нарахований платіж на основі планового».

Навіть опломбований газопровід не є причиною для ненарахування плати за транспортування газу – тільки відрізаний. Проте не поспішайте відключатися, адже дешевше все ж таки сплатити за транспортування, ніж потім за нове підключення. (За аналогією газового монополіста, незабаром і обленерго можуть так зробити: електрика, скажімо, підведена до дачі, але у певний період ніхто не використовує її, а платити доведеться, оскільки ж комунікації /проводи/ пролягають до підключеного об`єкта і вони функціонують. За такою «газовою» логікою і м`ясокомбінати, хлібопекарні тощо нав`яжуть нам подібні умови, адже підприємства працюють, а виробничий цикл підтримувати треба, незалежно від того, чи купляв сьогодні споживач ковбасу або хліб. — Редакція).

«Якщо на газопроводі абонента навіть поставлена пломба, він залишається учасником розподілу і мусить платити за нього. Адже він в будь-який момент може викликати спеціаліста, зняти пломбу і користуватися газом, – пояснює Алла Ярова. – Якщо ж абонент механічно відрізаний від системи газопостачання, то він не є учасником газорозподілу системи і його навіть нема в абонентській базі, він не має абонентського рахунку і, відповідно, не платить».

Не платити не можна платити

Платіж за розподіл газу потрібно здійснювати за поточний місяць до 20 числа. В іншому разі передбачені штрафи і навіть відключення.

«Сьогодні деякі політики закликають людей не сплачувати за транспортування газу, і тим самим ставлять під удар споживачів, – говорить Алла Ярова. – Звісно, методика розрахунку не ідеальна і її зміна можлива, але для цього потрібний час. Тому я б все ж рекомендували людям сплатити, бо в результаті програють споживачі, яким зрештою доведеться сплатити ще й пеню за прострочені платежі».

Субсидія на розподіл буде

У «Чернігівгазі» запевняють, що немає причин для паніки у населення, адже на розподіл газу люди також отримають субсидії та пільги – так само, як і на використання. Так, Міністерство соціальної політики вже в лютому обіцяє донарахувати субсидію та пільгу з розподілу природного газу автоматично, без додаткової потреби звернення в соціальні служби для тих абонентів, хто має на неї право.

«Через те, що відповідні рішення НКРЕКП вступили в силу лише з початку року, ми в лютому проведемо донарахування розміру пільг та субсидій з урахуванням нової послуги з розподілу природного газу автоматично за два місяці 2020 року», – сказав заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Червоне коло в Microsoft Windows 10 травня 2019 рокуПорадували. Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель 3 лютого в ефірі передачі «Свобода слова» зазначив: «Зараз напрацьовується, щоб усе ж таки не було окремих платіжок за транспортування і споживання газу. Щоб це була окрема величина, яку треба сплатити, але не дві платіжки, щоб не дратувати українців».

Марія Пучинець,

На фото: Сергій Савченко, Алла Ярова

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?