У Чернігові проти заборони розміщувати бюджетні кошти на депозитах

Міністерство фінансів України заборонило містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках.

Відповідне рішення уряд прийняв на засіданні 23 січня. Заборона стосується коштів загального фонду місцевих бюджетів і діє до 31 грудня 2019 року.

Депутат Чернігівської міськради Олександр Соколов вважає, що урядове рішення значно звужує повноваження органів місцевого самоврядування.

«Я не розумію логіку цього рішення, якщо у нас децентралізація, то міста мають самостійно розпоряджатися бюджетними коштами», — сказав він.

Олександр Соколов також нагадав, що колись уже діяла така заборона на підставі розпорядження Мінфіну і голови різних міст постійно порушували питання про її скасування.

«Кошти на депозиті – додатковий ресурс для міста, але не самоціль. Доки розробляється проектно-кошторисна документація, доки тривають тендерні процедури, кошти, виділені на конкретні проекти, можуть «працювати», — переконаний він.

Водночас, Соколов зауважив, що депутати, виконкоми міськрад мають контролювати, аби не було зловживань і кошти не перебували на депозиті виключно заради дивідендів.

«Місцеві кошти мають бути повністю у розпорядженні органів місцевого самоврядування. І будь-які заборони не сприяють розвитку самоуправління на місцях. Бюджетні кошти, розміщені тимчасово на депозиті у банку – це додатковий ресурс, а не крамола», — переконаний він.

Депутат міської ради Віктор Бистров пояснив, що у межах держави урядове рішення дозволяє деякою мірою зменшити зовнішні і внутрішні запозичення, оскільки на депозитах ради різних рівнів часто розміщують не тільки власні надходження.

«Але однозначно це рішення мало би схвалюватися до початку бюджетного року, адже міста уже включили доходи від депозитів у видатки бюджетів. Приміром, у Чернігові 2019 року йдеться про суму близько 30 млн грн», — уточнив Віктор Бистров. А це означає, що тепер на таку суму коштів потрібно зменшити витрати з міського бюджету.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?