У Чернігові проаналізували відкритість місцевих депутатів

До Чернігівської міської ради VIII скликання було обрано 42 депутати від 5 політичних партій. Вже з лютого цього року почала з’являтись інформація в профілях новообраних депутатів на сайті міської ради. Що цікавого публікують про депутатів цього скликання, а чого до цього часу ще немає. І як депутати комунікують зі своїми виборцями – дізнавалась ГО «Агенція міських ініціатив».

Закон України “Про статус місцевих рад” зобов’язує депутата підтримувати зв’язок зі своїми виборцями, визначити і оприлюднити дні, години та місце прийому виборців, інших громадян; вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення.

На сайті Чернігівської міської ради в окремому розділі «Міська рада» (підрозділ «Депутати міської ради») знаходяться окремі профілі по кожному депутату.

В цих профілях розміщується інформація про дату народження, місце роботи, приналежність до фракції, контактні дані депутатів. Також вказується адреса громадської приймальні, періодичність і години прийому громадян та помічників-консультантів.

Окрім цього, в цих профілях депутатів розміщуються депутатські запити, звернення та інша додаткова інформація (автобіографічна довідка, декларації тощо). До речі, на сьогоднішній день тільки 29 депутатів з 42-х має в цьому розділі хоча б якусь інформацію, яка свідчить про депутатську активність – депутатські запити.

Найактивнішими по депутатських запитах виявились:

Юлія Дарницька (13 запитів),

Сергій Кирієнко (11 запитів),

Андрій Дериземля (10 запитів),

Володимир Коваленко (9 запитів),

Юлія Лобачова (8 запитів),

Віталій Голець (8 запитів),

Олександр Шевчук (8 запитів),

Артем Тарасенко (6 запитів),

Наталія Хольченкова (6 запитів),

Марина Рейко (5 запитів).

Решта ж профілів майже ненаповнені в цьому розділі.

Варто зазначити, що у профілях про депутатів відсутній розділ про їх освіту, який є досить важливим з точки зору інформації про депутатів.

Також далеко не всі депутати надали інформацію про проведення прийомів громадян (адреса, графік прийому). Переважна більшість з них обмежились в цьому розділі фразою «за попередньою домовленістю».

Способи комунікації депутатів

Щодо способів комунікації депутатів з виборцями, то майже всі депутати готові комунікувати з виборцями через телефон та пошту. А деякі, більш «прогресивні», активно комунікують з громадянами через соціальні мережі. Слід зазначити, що активних депутатів в соціальних мережах значно побільшало, в порівнянні з минулим скликанням.

Досить активно ведуть свої сторінки у Фейсбуці та розповідають про свою такі депутати:

Юлія Дарницька, Павло Вовк, Регіна Гусак, Лазаренко Вікторія, Ірина Соломаха, Марія Родикова, Марина Рейко, Ігор Мандровний, Артем Тарасенко, В’ячеслав Летута, Юлія Лобачова, Роман Резнік, Олександр Луценко, Наталія Хольченкова, Віталій Хрустицький, Олександр Шевчук та секретар Олександр Ломако. Цікаве спостереження, що активність вища у «новеньких» депутатів – ті, що вперше отримали депутатські повноваження.

Переважна більшість депутатів все ж таки мають сторінки у Фейсбуці, але не всі активно їх використовують в комунікаціях з громадянами.

Також деякі депутати регулярно анонсують та запрошують громадян до своєї громадської приймальні через Фейсбук. А хтось регулярно робить дописи про суспільно важливі питання, збирає відгуки та думки від громадян.

На сайті міської ради також публікується інформація про помічників-консультантів депутатів, що безперечно цікавить громадськість. Наразі вже щодо 20 депутатів розміщена така інформація.

Згідно закону України “Про статус депутатів місцевих рад” кожен місцевий обранець може мати до 5 помічників-консультантів, які працюють на громадських засадах. Регіна Гусак та Ірина Соломаха мають максимально можливу кількість помічників – по 5 осіб. А половина депутатів поки ще немає жодного офіційного помічника.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?