У Чернігові обговорили питання інклюзивної освіти

19 жовтня у Чернігові відбувся круглий стіл-обговорення на тему: «Інклюзивна освіта на Чернігівщині: крок за кроком».

— Зараз відбуваються позитивні тенденції щодо розвитку інклюзивної освіти в країні, що підтримують і органи влади та місцевого самоврядування. Також це питання постійно аналізується на конференціях й нарадах педагогічних працівників та керівництва. Політика держави підтримує розвиток інклюзії (в країні відкриваються інклюзивні ресурсні центри, отримуються кошти на оплату праці додаткових корекційних занять), в результаті чого в порівнянні з 2015 роком, коли в закладах дошкільної освіти існувало лише 2 інклюзивні групи, де навчалося 3 діток, зараз існує 23 інклюзивні групи, крім того в 47 закладах дошкільної освіти комбінованого типу діє 87 спеціальних груп, — розпочала захід головний спеціаліст відділу дошкільної, позашкільної освіти, оздоровлення та виховної роботи Укправління освіти і науки ОДА Оксана Олійник.

Вона зазначила, що за минулі 5 років на 91% зросла кількість закладів освіти з інклюзивним навчанням (лише за останній рік на 41% зросла кількість учнів та класів, де навчаються діти з особливими освітніми потребами). Також в області функціонує 7 навчально-реабілітаційних центрів та 2 спеціальні школи-інтернати, у яких здобувають освіту 820 дітей, які залучаються також і до занять в позашкільних закладах освіти (залучено 155 дітей), при цьому важливим кроком було введення ставки асистента вчителя на клас (кількість яких зросла в 10 разів).

— До 2019 року заплановано створення 16 інклюзивних ресурсних центрів (зараз їх діє 11), в закладах освіти області створюються спеціальні медіатеки (зараз їх облаштовано 9) та ресурсні кімнати (нині таких налічується 10), — додала пані Оксана, — ця робота в області буде проводитися й надалі з метою надання якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами.

Директор обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти Наталія Кравченко проінформувала, що ресурсні центри створені в області вперше.

— Раніше ми діяли, як обласна психолого-медична консультація, тому зараз ми будемо тісніше працювати з дітьми, батьками, педагогами та іншими установами й організаціями щодо розвитку й методичного супровіду інклюзивної освіти, — зазначила Наталія Кравченко. — В країні зараз 9 областей (куди входить і Чернігівщина), котрі розвивають інклюзивну освіту, для чого педагоги (близько 500) проходять спеціальні тренінги та вивчають міжнародний досвід, отримують відповідні сертифікати, також видано відповідні методичні посібники.

Основним завданням, як зазначила директор обласного ресурсного центру, є підвищення професійної компетентності, обізнаності, кваліфікації та методичний супровід працівників, які працюють в галузі інклюзивної освіти, а вже сама робота з дітьми покладена на інклюзивні ресурсні центри.

— Ми перші в області відкрили інклюзивний клас на базі школи №24 і за 5 років значно збільшили кількість класів та дітей (наразі маємо 35 класів, де навчаються 59 дітей).  Минулого року ми також перші в області відкрили інклюзивно-ресурсний центр, який на повну потужність запрацював в 2018 році (було виділено відповідну субвенцію та проведено облаштування приміщення і набір необхідних спеціалістів, закуплено необхідне обладнання та встановлено комп'ютерну техніку), — розповіла директор комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр №1 Чернігівської міської ради» Олена Підмогильна. — Ми працюємо з дітьми як дошкільного так і шкільного віку і їх батьками. При цьому наша установа є нового формату, бо не акцентує увагу на діагнозах, а працює лише з потребами дітей, для чого наші спеціалісти постійно проходять тренінги і вивчають міжнародний досвід, також ми співпрацюємо із закладами освіти та вдячні за підтримку і допомогу з міського бюджету.

Завідувачка кафедри соціальної роботи в НУЧК ім. Шевченка кандидат педагогічних наук, професор Людмила Завацька розповіла про підготовку фахівців на рівні магістратури в галузі інклюзивної освіти та корекційної педагогіки.

— Адже це є нагальною потребою сьогодення, бо діти з особливими освітніми потребами мають бути на рівні з іншими дітьми, — підкреслила Людмила Завацька. — У даний час маємо відповідні навчальні плани необхідних курсів. Цього року до нас вступили саме ті люди, котрі мають практичну необхідність в такій освіті — за що окрема подяка Регіні Вікторівні Гусак, яка направила до нас і своїх працівників. Це наші перші кроки, а далі будемо співпрацювати з відповідними профільними установами та переймати міжнародний досвід, адже необхідних методичних матеріалів наразі не вистачає, також хочемо долучати до співпраці і батьків дітей з особливими освітніми потребами.

Директорка Чернігівської ЗОШ №30 Олена Скарко подякувала колегам та владі за командний підхід до розвитку інклюзивної освіти.

— Центром у такій діяльності має бути дитина, а наша школа має найбільшу кількість дітей (18) з особливими освітніми потребами, для яких створено всі необхідні умови (ресурсні кімнати, медіатеки, туалетні кімнати, пандуси та підйомники для візків тощо), — акцентувала увагу Олена Скарко. — Тут бачу позитивну динаміку в розвитку дітей, але слід вести відповідну роботу в суспільстві, щоб наші люди ставали толерантнішими.

На уточнююче питання про міжнародний досвід було сказано, що постійно відбувається обмін таким досвідом із закордонними колегами та напрацьовуються власні методи роботи з дітьми, а Чернігівська область за останні роки вивчила досвід Молдови, Литви, Ізраїлю, Естонії, але при цьому вибудовується власна модель роботи.

Анастасія Пас

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?