У Чернігові говорили про вільну Білорусь

До 100-річчя проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки: «круглий стіл у Чернігові».

Про це повідомили в прес-службі чернігівського осередку «Вільні Люди».

25 березня в Чернігові пройшов «круглий стіл»: «Відродження незалежності Білорусі та України: історичні паралелі» з нагоди 100-річчя прийняття Третьої статутної грамоти Ради БНР, якою проголошувалася незалежність Білоруської Народної Республіки (25 березня 1918 року). Організатори — Фундація «Вільні Люди», Сіверський інститут регіональних досліджень, Сіверський центр післядипломної освіти.

З цієї нагоди до Чернігова завітали білоруські історики – Валентина Лебедєва та Володимир Ляховський, їх підтримали українські колеги та представники громадськості. Вони дізналися про маловідомі сторінки минулого дружнього народу – про формування її владних інституцій і діяльності уряду, про перші військові формування, історію створення білоруського національного прапора, дебати навколо герба Погоня, україно-білоруські відносини сторічної давнини…

Під час зустрічі Валентина Лебедєва презентувала свою нову книгу «Покликана свободою: нарис життя і діяльності Палути Бадуновой», що викликала значний резонанс у Гомелі. Присвячена непересічній та трагічній постаті білоруського національного відродження, однієї з лідерів білоруської партії есерів, заступнику голови Ради БНР та Народному секретарю (міністру) опіки.

«Історія боротьби української та білоруської провідної верстви, за утвердження державної незалежності, мають чимало паралелей, — зазначив чернігівський громадський діяч та краєзнавець Олександр Ясенчук, — але є й відмінності, як наслідок – різний результат».

Як зазначалося під час дискусії, нині Україна, хоча й з великими труднощами, через кров та війну, виборює реальну незалежність, натомість Білорусь втратила поступ у розвитку демократичних інституцій. Але погляди України, повинні повсякчас бути зверненні на Білорусь – найближчого нам ментального сусіда, країну з якою ми перебували в одній державі більше півтисячоліття. Ще Юрій Липа зазначав що з точки зору геополітики, вісь Балтика-Чорне море, є противагою агресивним устремлінням зі сходу та заходу.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?