У Чернігові говорили про чесні вибори

25 лютого голова облдержадміністрації Олександр Мисник зустрівся з представниками громадських організацій та правоохоронних органів, щоб обговорити питання законності та прозорості під час підготовки та проведення чергових виборів Президента України.

До дня голосування лишилося трохи більше місяця, але у Чернігівській області вже зафіксовано чимало порушень виборчого законодавства. Серед них — підкуп виборців, пошкодження агітаційних білбордів, збір особистих даних виборців тощо. До Національної поліції вже надійшло майже 80 відповідних звернень, за десятьма — внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Олександр Мисник

Будь-який суб’єкт виборчого процесу, що порушує закон, повинен отримати передбачене законом покарання, наголосив Олександр Мисник.

— Наша з вами головна мета під час проведення виборів Глави держави — вжити всіх заходів для того, щоб забезпечити вільне волевиявлення громадян, законність і порядок та запобігти правопорушенням, — сказав голова ОДА.

Він також звернув особливу увагу на запобігання російському втручанню у перебіг виборів, яке стало одним із важливих питань на переговорах Президента України Петра Порошенка під час Мюнхенської безпекової конференції. Для Чернігівщини як прикордонного регіону така загроза є особливо актуальною, зокрема — в інформаційному полі.

Олександр Мисник відзначив суттєву роль інститутів громадянського суспільства у контролі за дотриманням законності виборів, їх прозорості та демократичності.

За словами представників громадських організацій, Громадянська мережа «ОПОРА» та Комітет виборців України здійснюють моніторинг процесу підготовки до виборів Президента України, а також забезпечать роботу спостерігачів у день голосування. ГО «Чернігівський центр прав людини» організує оперативну групу для фіксації порушень та надаватиме юридичну допомогу.

Голова ОДА закликав органи прокуратури, Національної поліції, управління Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації вжити вичерпних заходів для дотримання виборчого законодавства і правопорядку на території області, а також не допустити втручання у роботу державних інформаційно-аналітичних ресурсів.

У день голосування у Чернігівській області для охорони виборчих дільниць, підтримання громадського порядку буде залучено понад 2 тисячі службовців

Національної поліції. Працівники Служби безпеки України сфокусують зусилля на відверненні будь-якої терористичної загрози.

Олександр Мисник також пообіцяв взяти під особистий контроль питання забезпечення всім необхідним обладнанням окружних виборчих комісій.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?