У Чернігові два роки судять чиновницю, підозрювану у хабарництві

Судовий серіал по чиновниці паспортного столу Валентини Зеленчук.

В кращих традиціях Голівуду вже другий рік продовжується суд над колишньою чиновницею паспортного столу Зеленчук В.П., яку звинувачують не тільки в хабарництві, а і в шахрайстві. Два випадки викритих хабарів, безліч випадків шахрайства, а Деснянський суд вже другий рік ніяк не може визнати вину Зеленчук. Взагалі справа показова, якщо якогось заступника обласного паспортного столу суд не може притягти до відповідальності, то що говорити про чиновників вищого рангу? Суди видають хіти правосуддя один краще одного. Так, суддя Чернігівського Апеляційного суду не визнав хабар зі словами: «100 доларів — це не хабар! Хабар має бути в гривнях, ми ж не в Америці живемо!».

Але повернемось до Зеленчук. Отже, в судовій справі голова благодійного фонду «Безпека руху», декілька раз підтвердив, що незаконно віддавав готівку Зеленчук прямо на власному подвір’ї. Працівники паспортного столу та свідки не раз підтверджували, що Зеленчук вимагала громадян сплачувати добровільні платні внески, як обов’язкові. Ці гроші через банк йшли в благодійний фонд, а звідти в карман Зеленчук. Ці факти викриті та доведені! Отже якщо сьогодні зненацька суддя Деснянського суду міста Чернігова визнає Зеленчук невинною, то це вже будуть питання до судді.

Нагадаю, що про незаконні обов’язкові «добровільні» внески в розмірі 250 – 700 грн за паспорт в паспортному столі в 2012 – 2014 роках, не раз писав Демальянс. Про це ганебне явище знали всі, і що в разі відмови сплачувати хабарі та незаконні платні побори Зеленчук відмовляла у видачі паспорту також добре відомо. Але так як з часів режиму Януковича у сьогоднішній владі залишились ті самі обличчя, то не дивно що колишні колеги по владному клану допомагають один одному повернутись до справ. Так на захист чиновниці Зеленчук встала Оксана Тунік-Фріз. Спочатку для мене було це дивно, а потім виявилося, що Оксана працювала менеджером в той самий час, та в тому самому банку, через який проходили всі шахрайські оборудки Зеленчук. Чи була вона причетна до шахрайства, мені не відомо, але як кажуть диму без вогню не буває.

Щоб відхреститись від хабарів Зеленчук замість того, щоб доводити, що вона не брала хабарів, доводить, що хабарі їй давали погані люди. В другому випадку потерпілий через півроку свідчень різним слідчим в різних установах зненацька змінює свідчення на протилежні! Начебто потерпілого вимусили спровокувати Зеленчук на хабар. Отже, як ви собі уявляєте провокацію на хабар? Я собі уявляю так – приходе потерпілий та пропонує гроші, а Зеленчук не бере. Це провокація! Але в реальності було не так. Прийшов потерпілий та спитав, що потрібно зробити, щоб отримати паспорт? На що Зеленчук видала йому папірець з номером благодійного рахунку та вказала суму, яку він має незаконно сплатити. То це провокація? Це ж звичайнісінький хабар, але чернігівським суддям видніше, недарма по е-декларації найбагатші в Україні.

Отже, з нетерпінням очікуємо завершення справи, хоча це може тривати ще довго.

Сподіваюсь справа Зеленчук розповість громаді більше про чернігівських суддів, стануть відомі прізвища героїв Деснянського та Апеляційного судів, які під час війни та незважаючи на реформи, так боролись з корупцією, що повиборювали тільки найбагатші е-декларації, а більше й нічого.

Роман Мокроусов

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?