У Чернігові дехто намагався заробити на політиці

Відсутність політичної стабільності в Україні сформувало у суспільстві прошарок громадян, для яких участь в акціях стала одним із різновидів заробітку.

Іноді потрібно просто створювати масовку, а інколи емоційно відстоювати певну точку зору, за яку вони отримують гроші. Кожна роль має свою плату. Тож не варто дивуватися, коли одні і ті ж обличчя з’являються на замовних акціях від різних політичних сил, борючись за протилежне.

На жаль, у таких політичних ігрищах активно використовуються патріотичні гасла, згадуються участь у Революції гідності та АТО. Але це не означає, що люди, які про них говорять, мають якесь відношення до цих подій. Справжні герої не стануть розмінювати свої ідеали у політичній боротьбі. Недаремно говорять, що патріотизм – останній прихисток негідників. Саме вони хочуть використати ситуацію протистояння на свою користь та ще й чималі гроші на цьому заробити.

Маємо приклади таких проплачених акцій і під час сесій Чернігівської міської ради. Одна з яскравих ситуацій – протест щодо продовження оренди Чернігівської ТЕЦ ТОВ фірмою «ТехНова», коли йшлося про необхідність отримання кредиту Світового банку. На сесію тоді прийшли кілька десятків чернігівців на чолі з представниками Радикальної партії, які протестували проти отримання кредиту у валюті. «Вистава» була яскравою та емоційною, що депутати зняли питання з порядку денного. І це виглядало, як форма своєрідного торгу із підприємством, адже за місяць, коли питання на сесії розглядалася знову, ніхто не висловив жодних заперечень. Що дало підстави місцевим політичним експертам розцінювати цю ситуацію, як проплачену акцію.

Такі ж «активісти» прийшли на квітневу сесію міської ради. Близько десятка молодих людей у камуфляжах попросили слово на початку сесійного засідання. Вони назвалися активістами Майдану та українсько-російської війни (хоч жодної організації не назвали, а частина з них на вигляд мали 17-18 років) і висловили свої зауваження до секретаря міської ради Віктора Бистрова. Але очільник групи був настільки погано підготовленим і так хвилювався (мабуть, не так часто доводилося виступати на публіку), що складно було зрозуміти, які ж саме претензії мають «активісти» та чого конкретно вони вимагають. Депутати їх вислухали та інформацію взяли до відома.

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко закликав до конструктивної співпраці, а не протистояння.

Дійсно, хочеться вірити, що прийде час заробляти кошти у реальному секторі економіки, а не на акціях та мітингах. Хоча тут діють дві сторони – хто платить кошти і хто ці кошти прагне у такий легкий спосіб заробити. На жаль, у питаннях політичної культури за чверть століття незалежності українці не досягли європейського рівня.

Віктор Охтирко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?