У Чернігівському музеї-заповіднику М.Коцюбинського зафіксовано рекорд!

В Міжнародний день музеїв, 18 травня, до Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського завітав Голова редакційної ради Національного проекту «Книга рекордів України» Олег Іваненко. Він приїхав із почесною метою. Аби зареєструвати унікальну на весь світ річ – «Дерево життя», що пронизує всі три поверхи літературної експозиції музею-заповідника.

На початку заходу слово взяв директор музею Ігор Коцюбинський. Він розказав про історію створення «Дерева життя» і про його автора Івана Валентина Задорожного. Більш докладно і детально про мистецьку скульптуру розповіла Марія Москаленко, завідуюча відділом музею-заповідника М.М.Коцюбинського.

На гранях скульптури відображена вся творчість Коцюбинського – ілюстрації з підписами від найперших його творів і до останніх. І манера цього відображення – особлива – у різьбленні по дереву. Тут можна впізнати героїв усіх творів Великого Сонцепоклонника.

«Дерево життя» – це справді унікальна річ. Виготовлена вона спеціально для музею. Вирізана із сосни та оброблена вишневим клеєм, щоб скульптура краще зберігалася. І схожої немає в усьому світі. Саме тому її і було внесено до «Книги рекордів України».

Рекорд зареєстровано в категорії «Вперше, розміри» – найбільша монументально-просторова композиція з дерева, присвячена творчості Михайла Коцюбинського. Це чотиригранна колона висотою 10,5 м, яка проходить крізь три поверхи будівлі. На гранях колони зображені художні образи з творів М.Коцюбинського. Ширина кожної грані – 2 м. Цей рекорд буде поряд із найбільшим літаком у світі, найсильнішою жінкою на планеті, яка теж є українкою, поряд із роботою художника, що написав картину площею 300 кв. м. Тож пишаймося тим, що тільки у нас є така унікальна річ!

Марія КОРОБКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?