У Брюсселі відкрилася виставка про українських жінок-вчених

Експозиція «Наука – це вона» популяризує українські наукові досягнення у світі, ґендерну рівність, а також мотивує молодь займатися наукою.

26 жовтня у Посольстві України в Королівстві Бельгія відбулося урочисте відкриття української художньої виставки «Наука – це вона». Експозиція розповідає про життєвий та науковий шлях дванадцяти видатних українських жінок-вчених нинішнього та минулого століть. Серед героїнь – біологині, фізикині, математикині, що зробили значний внесок у розвиток галузей науки, у яких працювали.

Візуальну частину виставки створили п’ятеро сучасних відомих українських ілюстраторів – Анна Іваненко, Анна Сарвіра, Ольга Дегтярьова, Євгенія Полосіна та Сергій Майдуков. Митці зобразили науковиць на стилізованих портретах, що відображають галузь науки, у якій вони досягли успіху. Про ці успіхи розповідають дванадцять есе, що перемогли у всеукраїнському конкурсі для старшокласниць та студенток та потрапили на виставку як підписи до картин.

Українці та українки зробили значний внесок у розвиток світової науки. Проєктом «Наука – це вона», розповідають організатори, вони хочуть нагадати про непересічну роль жінок у науковому прогресі. Зокрема, жінок родом із України.

«У свідомості більшості людей наука все ще має чоловіче обличчя. Пам’ятаєте наші кабінети фізики, математики, хімії в школі? Скільки жіночих облич дивилося на нас із серії портретів видатних учених на стінах? Може, одне? Історія світової науки нерозривно пов’язана із жінками. Для того, щоб показати це світові, ми хочемо показати приклад – більше десятка українських жінок-учених, чия самовіддана праця зробила та робить важливий внесок у світовий прогрес», – наголошує ініціатор проєкту, засновник та інвестор технологічної компанії Roosh Сергій Токарєв.

До того, як потрапити за кордон, «Наука – це вона» протягом чотирьох місяців мандрувала Україною. Після офіційного відкриття 10 червня у Києві за участі Першої леді Олени Зеленської, організатори показали виставку у Маріуполі, Львові, Полтаві, Кривому Розі та інших містах. Першим закордонним містом, що побачив експозицію, став Берлін. У Брюсселі виставку вперше приймають в українському посольстві закордоном.

«Українські жінки-науковиці зробили значний внесок у розвиток світової науки, і ми прагнемо популяризувати їхні досягнення. Світ має знати роль українок у прогресі людства і його поступу до знань», – зазначив Тимчасовий повірений у справах України в Королівстві Бельгія та у Великому Герцогстві Люксембург Єгор Пивоваров.

У кожній країні є свої видатні жінки-вчені, впевнені організатори «Наука – це вона». У Бельгії, наприклад, можна одразу пригадати декілька імен. Зокрема, Сильвія Ратсанамі допомагала у створенні технології розподіленої хеш-таблиці, на основі якої наразі працює BitTorrent. Фізико-математикиня Інгрід Добеші покращила технологію стиснення зображень JPEG. Біологиня Шошана Водак була однією з перших, хто з'єднав білки разом за допомогою комп'ютерної програми.

«Окрім пізнавальної, виставка має також виховну функцію. Нас турбує гендерний дисбаланс у науці та падіння популярності технічних дисциплін серед українських школярок. Тому ще одна мета проекту — підвищити впізнаваність українських учених-жінок, які можуть бути взірцем для наслідування для школярок та надихнути їх на вибір професії в STEM», – додала проєктна менеджерка STEM is FEM Поліна Бойчук.

Проєкт «Наука – це вона» реалізується благодійною освітньою ініціативою STEM is FEM за підтримки Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) та ООН Жінки в Україні в рамках глобальної кампанії ООН «Покоління Рівності».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?