У березні утворено Українську Центральну Раду. Як це було

17 (4) березня 1917 р. на скликаних у Києві зборах представників політичних, громадських, культурних та професійних організацій проголошено створення Української Центральної Ради. 

Збори проходили по вулиці Володимирській 42, у приміщенні українського клубу «Родина».

Внаслідок дводенних дискусій скристалізувалася ідея створити представницький центр українського руху. Так постав революційний передпарламент, який невдовзі отримав усталену назву – Українська Центральна Рада. 

Як повідомляла «Киевская мысль» у номері за 18 (5) березня: «Вчора відбулося досить багатолюдне зібрання членів різних українських організацій. На цих зборах всі організації об’єдналися і увійшли до складу комітету «Центральна Рада»… До Києва очікується приїзд відомого українського громадського діяча проф. М.С. Грушевського, висланого в адміністративному порядку до Симбірська з меж Київського військового округу. Вжито заходів до звільнення греко-католицького митрополита Шептицького, а також до повернення з далекого Сибіру в Росію всіх українців-галичан. Відновлюється закрите адміністрацією українське товариство «Просвіта». Випуск газети «Рада» тимчасово затримується з причин чисто типографічного характеру…». 

Будинок Педагогічного Музею, де засідала Українська Центральна Рада. 1913. Фото: istpravda.com.ua

Дмитро Антонович писав у спогадах, що «з ТУП-ом спільної мови на знайшли, але зробили механічну згоду: рішено зложити поки що тимчасову Центральну Раду з ядра в числі до 25 людей з тим, щоб вона далі доповнювалась кооптацією головним чином делегатами з поза Києва… Головним завданням цієї тимчасової Центральної Ради було скликати конгрес, що мав остаточно вибрати Центральну Раду, як постійний український уряд». 

Будинок Педагогічного Музею, де засідала Українська Центральна Рада. Фото: uateka.com

Дискусії щодо персонального складу виконкому Центральної Ради тривали до 20 (7) березня. Саме тоді головою Центральної Ради заочно обрано Михайла Грушевського, а до його повернення із заслання посаду тимчасово заступав Володимир Науменко. Заступниками голови стали Федір Крижанівський (від кооперативних організацій Київщини), Дмитро Дорошенко (від Товариства українських поступовців) і Дмитро Антонович (від українських соціал-демократів). 

На думку Сергія Грабовського, «…на початку Центральна Рада формувалася як такий собі клуб заслужених діячів українського руху, за якими, втім, стояли певні реальні сили – не стільки політичні партії, слабкі ще у перші місяці  після виходу з підпілля, стільки кооператори, земства, різного ґатунку громадські організації». 

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті 

На першому фото: Сучасний Будинок учителя в Києві, де засідала Українська Центральна Рада. Фото: probeg.kiev.ua

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?