«Титульний суверенний народ» давно грався в сепаратизм. Подія з коментарем

Як відомо, в офісах об’єднання «Титульний суверенний народ України», які розташовані на Чернігівщині,  провели обшуки. У рамках відкритого кримінального провадження Служба безпеки України спільно із прокуратурою веде слідчі дії стосовно членів псевдодержавного утворення «Титульний суверенний народ України».

Нагадаємо, співробітники СБУ встановили, що на Чернігівщині група осіб створила самопроголошені владні структури, в тому числі органи місцевого самоврядування, судові та правоохоронні органи, фінансові установи.

Члени незаконного об’єднання не визнають повноважень державних органів влади України, відмовляються виконувати вимоги українського законодавства щодо призову на строкову військову службу.

Також незаконне об’єднання розпочало видачу мешканцям регіону т.зв. «паспортів людини корінного народу України» з обіцянкою звільнення від оподаткування, непідсудності органам судової влади України, уникнення сплати комунальних платежів, недоторканності майна та ін. Намагаючись отримати визнання, зловмисники організували листування з органами державної влади, правоохоронними структурами й посольствами іноземних держав. Під час обшуків у помешканнях та офісних приміщеннях псевдоутворення оперативники спецслужби вилучили устави і статутні документи; бланки паспортів довільного зразка, посвідчення, водійські права; печатки і штампи; виготовлені власні банкноти; автомобільні номери тощо.

Досудове розслідування триває.

Коментар

Це повідомлення Служби безпеки України викликало неоднозначну реакцію. З одного боку, добре, що державні органи нарешті взялися за цей відвертий, нахабний прояв антидержавної діяльності й сепаратизму. З іншого боку, багато хто дивується, як ці органи роками не реагували на таке. І мова не лише про СБУ. Кілька місяців тому міліція затримала в Чернігові автомашину «суверенних» із дивними номерними знаками цього самозваного «державного утворення». І, здається, без о с о б л и в и х наслідків для сепаратистів. А саме так це треба називати — сепаратизм. Тобто це не просто виклик д е р ж а в і , коли відкрито ігнорують її закони. Це загроза самому існуванню держави, її цілісності, причому не у формі сепаратизму на тому ж Донбасі, коли заколотники де-факто відривають від держави частину території, а повзучий сепаратизм усередині держави, коли проголошується щось таке «позадержавне».

У повідомленні СБУ вище перелічено численні прояви такого самозванства — від номерних знаків до так званих паспортів і навіть «самостійної» валюти. Між тим, ця організація з’явилася не  сьогодні й не вчора, а добрий десяток років тому, звивши кубло в одному з населених пунктів області й маючи офіси в Чернігові.

Очевидно, за принципом, що краще пізно, ніж ніколи, правоохоронні органи і суд нарешті дадуть оцінку цьому фарсу, не такому вже й безневинному.

Але є ще й політична, ідеологічна складова цього всього. Річ у тім, що дехто зовсім не вважає це фарсом, тим більше злочином проти держави. Навпаки — вважає… патріотизмом. У нашому розбурханому суспільстві, через, на превеликий жаль, брак нормального патріотизму і нормального зміцнення державності, давно гуляють інші, як дехто трактує, «суперпатріотичні» ідеї. Про те, що в нас засилля інородців, що «корінні українці» зневажені в Україні, а відтак треба якесь очищення нації. Про те, що існує «титульний суверенний» народ, який і повинен домінувати в суспільстві, державі. Це небезпечні віяння. До того ж часто в упаковці «суперпатріотизму». І за всією цією балаканиною виявляються звичайнісінькі шкурні мотиви — політиканство або вульгарна нажива. Якщо за ширмою «суверенності» є й таке, сподіваємося, що державні органи розберуться з цим.

Петро АНТОНЕНКО, редактор газети «Світ-інфо»

Ще матеріали. які були опубліковані раніше на цю тему: 

https://www.sknews.net/u-chernihovi-vykryto-nebezpechne-psevdoderzhavne-utvorennya/  

https://www.sknews.net/tajemnyj-forum-u-snovsku-na-chernihivschyni/

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?