Твори різних жанрів представив «Літературний Чернігів»

Вийшов новий номер популярного журналу «Літературний Чернігів» (2017, № 4), і, як завжди, тут дуже багато талановитих і цікавих творів різних жанрів авторів з України та закордону.

Відкривають свіжий номер часопису вітання очільника Чернігівської облдержадміністрації Валерія Куліча і ректора Чернігівського національного університету імені Тараса Шевченка Миколи Носка, котрі високо оцінюють діяльність журналу «Літературний Чернігів» упродовж 25 років (як відомо, часопис чудово відзначив свій ювілей).

Публікуються добірки поезій Миколи Ткача («Ничильниці»), Романа Кухарука (зі збірки «Слово твоєї істини»), Валентини Громової («Десь там, за краєм світанку аж…»), Євгенії Дуденко «Я стану твоїм демократом…), Євгена Постульги (з нової книги віршів); проза Шевченківських лауреатів Василя Слапчука («Lady Rain») і Мирослава Дочинця («Світло семи днів. Маленькі історії для душі»), а також уривок з історичного роману «Галицька Каліфорнія» Володимира Фриза, оповідання Леоніда Луцюка «Фортеця», бувальщина «Інтим не пропонувати» незабутнього Віталія Леуса. Науковець Олександр Бобир представляє оповідання для дітей видатної Софії Русової. Блискуче дебютувала в журналі двома новелами 12-річна Софія Татарин із Корюківки. Це – дуже високий рівень, як для її юного віку!

У розділі «Переклади» Божена Боба-Дига з Польщі оприлюднює свої нові вірші, які переклав Олександр Гадзинський, а знаний вчений та прозаїк, директор Інституту літератури НАН Казахстану Уаліхан Каліжанов друкує кілька оповідань (їх майстерно переклав Олег Гончаренко).

Звісно, багатьох читачів зацікавить і ґрунтовна літературознавча праця «Костомаров і Шевченко» науковця та письменника Олександра Забарного. Станіслав Бушак і Оксана Петренко гарно розповідають про роль української патріотичної інтелігенції Чернігово-Сіверщини у тріумфальному завершенні роботи Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану» (до 125-річчя її створення). Віктор Величко аналізує творчість скульптора Василя Дубового.

У рубриці «Ювілеї» вміщено матеріали Володимира Кузьменка (до 125-ліття українського класика Миколи Куліша) та Наталії Черненко – до 80-річчя відомого письменника з Придесення Станіслава Маринчика.

Публіцистика представлена цікавими подорожніми нотатками Сергія Дзюби «Казахстан – у наших серцях!» та репортажем Віктора Татарина з міжнародного фестивалю «Литаври», який вдруге відбувся на Чернігівщині.

Про талановитого письменника, журналіста Володимира Сапона тепло згадують друзі та колеги – Михась Ткач і Микола Тимошик, а Олександр Олійник проникливо пише про поета-земляка Олексія Довгого.

Публікуються рецензії академіка Миколи Жулинського – про «Сузір’я талантів» Станіслава Маринчика, Олега Василишина та Ігоря Фарини – про збірку віршів Анатолія Мойсієнка «Леза зел», Олександра Забарного – про поетичну книгу Євгена Постульги «Минає все», Леоніда Голуба – про книги прозаїка Віктора Божка.

Олег Гончаренко вітає письменників Сергія і Тетяну Дзюбу, які стали лауреатами Міжнародної літературної премії імені Гомера (Греція) і Відзнаки імені Івана Багряного (Україна – США).

А завершується цей випуск журналу піснею «Каштанова елегія», яку натхненно створили Володимир Сапон і Микола Ведякін.

Звісно, такий журнал, розрахований на широкий загал читачів в Україні та за кордоном, дуже потрібний!

Сергій Квітницький

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?