Тут народжується диво... у Чернігові на Лісковиці

Якщо ваша дитина хоче дуже цікаво та з користю для себе провести час – завітайте до дитячої бібліотеки-філії №1 Чернігівської міської ЦБС. Ця бібліотека – культурний центром мікрорайону Лісковиці.

Тут завжди – гарно і цікаво. В бібліотеці постійно діють дуже багато книжкових виставок – серед них: «Україна була, є і буде», «Козацька душа України», «Моя родина – це вся Україна», «Європа починається з тебе», «Іду з дитинства до Тараса», «Дитина читає – Україна процвітає», «Барви України», «Народний золотослів», «Українське дошкілля», «Для допитливих читайликів» та інші. Особливу увагу привертають виставки, де експонуються роботи дітей, котрі вони створили своїми руками, наприклад, такі: «Мама, сонечко і я», «Мальовнича Україна», «Так народжується диво». Всі ці виставки постійно поповнюються різними виробами дітей – малюнками, вишивками, витинанками, роботами з оригамі, квілінгу, ляльками-мотанками та роботами з петриківського розпису.

 

Творчі знахідки бібліотекарів активно використовуються в проведенні заходів краєзнавчого та народознавчого характеру. Це такі комунікативні, ігрові, креативні та розвиваючі форми роботи, як пізнавальні уроки «Цікаві факти про Чернігівщину», конкурси малюнків «Місцями рідного краю», уроки народознавства «І писанки, і крашанки, і драпанки», майстер-класи з виготовлення Великоднього дерева, уроки етики «Доброта, як сонце – завжди гріє», мистецької години «Зелені свята: клечальні віночки», уроки правил гостинності «Добро і милосердя», години етики «Етичний марафон», флешмоби «Ось, яка красива наша Україна», «Ми за мир і нашу рідну Україну» та інші.

Партнер бібліотеки – громадський Центр імені Григорія Сковороди. Разом вони проводять багато масових заходів на Лісковиці для дітей та дорослих, наприклад, навесні цього року посадили червонолисті дуби. Дуже активно допомагає бібліотеці депутат міськради Ігор Желдак, зокрема з благоустрою території, покращення зовнішнього вигляду приміщення бібліотеки, заміни віконних рам, придбання комп’ютерної техніки, організації масових заходів. Бібліотекарі співробітничають з чернігівськими школами № 4, 17 та 24. Дуже теплі стосунки у них – з учителями та учнями! Діти завжди радо зустрічають їх; а працівники бібліотеки прагнуть все зробити якнайліпше, від душі, тож щиро вдячні цим школам за таку цікаву, творчу та дружню співпрацю!

Бібліотека-Лісковиця-Чернігів-діти (3)Завжди радо зустрічають у бібліотеці і вихованців ДНЗ № 61, проводять для малюків лялькові вистави. А спільно з обласним туристичним центром для дітей та юнацтва бібліотекарі організовують і народознавчі свята: «Їде святий Миколай», «Різдвяні вечорниці», «Масляна», «Весну зустрічаємо», «Великодні свята», «Свята Покрова» тощо.

Чудово співробітничає бібліотека і з Центром психологічної реабілітації дитини «Надія». А особливо часто застосовується така форма роботи, як «Казкотерапія», – це коли за допомогою книжки (зокрема читання казок) та перегляду лялькових вистав допомагають дітлахам соціально адаптуватися до сучасного життя.

Разом із краєзнавчим музеєм «Лісковиця» бібліотекарі із задоволенням займаються краєзнавчою роботою, проводять зустрічі з відомими людьми Придесення. Музей допомагає бібліотеці під час проведення таких заходів костюмами, атрибутикою тощо. Тому бібліотекарі надзвичайно вдячні за це!

Бібліотека-Лісковиця-Чернігів-діти (4)Працівники бібліотеки створили комфортні умови для неформального спілкування дітей та розвитку їхніх творчих здібностей. Бібліотека красиво оформлена, має дуже ошатний вигляд! Адже сучасна дитяча бібліотека – це не тільки читання гарних книжок, але й проведення різноманітного, творчого дозвілля, що дуже позитивно впливає на розвиток дітлахів, їхній інтелект.

У бібліотекарів – чималий досвід і з народознавчої діяльності. П’ять років тому тут створили світличку «Духовна криниця» (яку увесь час очолює завідувачка дитячої бібліотеки – Раїса Степанівна Суло). Вона й стала тим центром для дітей, де вони радо проводять вільний час із користю для себе, займаються творчістю. Програма світлички розрахована на організацію роботи з дітьми віком від 6-ти до 17 років. Краєзнавство та народознавство – на ці фактори опираються бібліотекарі в своїй роботі. Це дає їм досвід, силу та невичерпну енергію і приносить справді хороші результати.

Світличка «Духовна криниця» – це розкриття для дитини невичерпного джерела народної культури, звичаїв, обрядів, побуту, величезного надбання поколінь, що означає постійне живлення чудовими народними традиціями та символами, прищеплення справжньої любові до української національної культури, формування шанобливого ставлення до нашої нації та патріотичної свідомості молодого покоління.

У рамках світлички працюють такі напрямки: українська лялька-мотанка, ляльковий театр бібліотеки та казкотерапія. Тут постійно організовуються усілякі дивовижі – це, наприклад, «Різдвяні вечорниці», «Свято Масляної», «Великодні свята» «О, писанко, ти – символ України», «Скарби бабусиної скрині», «Хата українців – колиска нашого народу», а ще – «Рослини в українському фольклорі», «Птахи – символи України», «Берегиня роду – українська лялька-мотанка».

Однак найголовніше в бібліотеці – це, звісно, робота з дітьми, щоб вони росли яскравими, творчими, неординарними особистостями, небайдужими, чуйними, патріотичними людьми. Спільна діяльність бібліотеки і навчальних закладів та цікаве спілкування з дитиною становлять основу виховання і є тією рушійною силою особистості. В роботі світлички «Духовна криниця» бібліотека звертає передусім увагу на естетичне та духовне виховання, на ознайомлення дитини з народними культурними надбаннями, вивчення їх і використання у своїй творчості.

Вже багато років у світличці діти разом із майстринями з виготовлення мотанки – Раїсою Степанівною та Наталією Михайлівною – творять ляльку своїми руками. Лялька-мотанка – це унікальне явище українського побуту, давній священний оберіг. Вона є символом Берегині дівчини, жінки, роду і народу. Коріння ляльки-мотанки сягають часів Трипільської культури. Як і наші пращури, тут виготовляють її з соломи, трави, прядива, лоскутків, тканини... Вона передавалась із покоління в покоління – від матері до дочки. Ниточка, якою в’язалася лялька, ставала символічною золотою ниткою, яка єднала покоління в міцний єдиний Рід, берегла та захищала, давала силу, наснагу, віру й добробут.

Бібліотека-Лісковиця-Чернігів-діти (6)Тому, проводячи майстер-клас із виготовлення мотанки, так важливо не просто створити її, а прилучитися до її таємниці та зрозуміти значення і символіку української народної ляльки, – в який час її краще виготовляти, як має накручуватися нитка, чому її не можна різати-колоти, з якого матеріалу її виготовляють, для чого робити хрест на обличчі, яке він має значення, де зберігати цю ляльку-мотанку, в яких обрядах вона використовувалась, як допомагала дівчині і жінці в побуті протягом усього життя.

Народна лялька – проста, однак дуже символічна, всі елементи мають значення. Так, спідниця символізує землю, сорочка – три часи – минулий, теперішній і майбутній, а хустка чи стрічка – зв'язок із небом. Вишивка та намисто уособлюють достаток. Народна лялька-мотанка допомагає дитині фантазувати, заспокоює її, виховує та формує уяву про майбутнє дитини. Мотанка була символом плодючості материнства та оберегом благополуччя, захистом від злих сил та щасливого сімейного життя.

Дітям надзвичайно подобається робити ляльку-мотанку! Бачили б ви очі дитини під час цієї роботи – вони горять, у них бажання творити, вони світяться радістю! Діти пізнають історію свого роду, минувшину, як жили і творили наші предки. І про все це вони розповідають потім своїм близьким, друзям та знайомим.

Взагалі, кожна лялька має своє символічне значення. А виготовили їх разом із дітьми тут дуже багато! Це ляльки-мотанки: «Берегиня», «Українка», «Козак», «Коляда», «Масляна», «Веснянка», «Великодня», «Покісниця», «Купалка», «Зернянка», «Трипільська лялька», «Десятиручка», «Світове дерево», «Нерозлучники», «На щастя», «На здоров’я», «Мавка», «Катерина» та інші.

За час роботи світлички багато дітей створили ляльки. Це і окремі юні читачі, і цілі класи різних шкіл та дитсадка, діти психолого-реабілітаційного центру «Надія» й дорослі люди. Щороку бібліотекарі безкоштовно роблять мотанку в Парку відпочинку – на День Незалежності, на Алеї Героїв – на День міста... Виготовляють такі ляльки на пришкільних таборах відпочинку дітей, на природі тощо.

Бібліотека-Лісковиця-Чернігів-діти (5)Отож про цю дивовижну світличку вже знають у Чернігові. А коли про неї почули волонтери, то теж із неабиякою цікавістю завітали сюди. Разом із ними бібліотекарі створили ляльки-мотанки, продавали їх і таким чином збирали кошти для потреб армії. Таких мотанок виготовлено вже буквально сотні! Продавали їх у різних місцях Чернігова – і на виставках, і в парках, і на вулицях, у багатьох громадських місцях, у школах... Бібліотекарі та діти – горді, що наша українська лялька також принесла, нехай і малесеньку, але все-таки допомогу рідній Україні.

Створивши свою першу ляльку, дітлахи хочуть далі застосовувати свої знання на практиці. І мотанка оживає – в дії, русі, особах, казці...

У світличці «Духовна криниця» діти з великим задоволенням беруть участь у роботі лялькового театру. Разом із дітьми бібліотекарі виготовляють ляльки та озвучують цілі театральні вистави! Це – інсценізації творів дитячих письменників, народних та літературних казок. Дітлахам подобається ставати героями дійства, проводити гру, створювати казку... Отож щоразу, коли діти зустрічаються з бібліотекарями – тут оживають казки: «Колобок», «Лисичка-сестричка», «Коза-дереза», «Рукавичка», «Ріпка», «Півник та двоє мишенят», «Про півника та курочку», «Зайчикова хатка», «Лисиця і вовк» та інші.

Ось така дивовижна, незвичайна бібліотека є в нашому Чернігові. І до неї запрошують усіх бажаючих. Приходьте – не пошкодуєте!

Сергій Квітницький

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?