Тупичівська ОТГ: ««Сообразили» на трьох і працюємо»

Тупичівська громада на Чернігівщині об’єдналася не за перспективним планом, проте вже три роки доводить свою доцільність і спроможність.

За цей короткий проміжок часу тут з нуля створили комунальне підприємство і закупили для нього всю необхідну техніку. Тут підтримують спорт, виділяючи спортсменам за зайняті призові місця щомісячні стипендії. Та про все – по порядку.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ. 
Тупичівська об’єднана територіальна громада була створена в серпні 2017 року. За перспективним планом до її складу мали б увійти Бурівська, Великолиственська, Куликівська, Івашківська і Вихвостівська сільради. Проте три останні сільради категорично відмовилися йти до Тупичева і згодом утворили власну громаду.

«У нас за перспективним планом була ідея об’єднати всі ці села навколо Тупичева, – говорить голова Тупичівської ОТГ Лариса Шовкова. – По-перше, Тупичів – це колишній районний центр, а по-друге – у нас дуже вигідне територіальне розташування. Тому що від найвіддаленішого села, яке за перспективним планом мало б входити в громаду, до Тупичева 16 км по нормальній дорозі з твердим покриттям. Коли в 2017 році прийняли рішення утворювати ОТГ, я побула у всіх сільрадах на сходах села і всім їм відвезла запрошення стати членами нашої громади. Та запрошення прийняли лише Бурівська і Великолиственська сільради. Інші села відмовилися, а зараз у них утворилася своя ОТГ. Тому, як кажуть у народі:««Сообразили» на трьох і працюємо».

Лариса Шовкова

Кадри важко знайти, але можливо

Як і більшість громад після об’єднання, Тупичівська ОТГ стикнулася з кадровою проблемою. Вирішили не шукати приїжджих, а навчити своїх.

«Я до утворення громади 12 років працювала сільським головою, і в мене вже сформувався дієздатний колектив, – розповідає Лариса Миколаївна. – У бухгалтерію ми позабирали всіх фахівців із сусідніх сіл. Та спеціалістів все одно не вистачало. Почали комплектувати колектив. Повноважень багато, оголошували конкурси, чекали на спеціалістів, але в сільській місцевості не дуже легко їх знайти. Тому основна вимога і пріоритет – бажання працювати, а знання і досвід можна здобути. Тому всі наші працівники – і я серед них – проходили курси підвищення кваліфікації. На жаль, сьогодні у нас немає заступника голови і спеціаліста-юриста, який би окремо працював на написанні проектів». 

Усі в одному приміщенні

«Так історично в нас склалося, що тупичівська сільрада не мала свого приміщення. Ми постійно були в орендованому, – розповідає Лариса Шовкова. – Та після утворення громади почав набиратися і заповнюватися штат, і потрібно було розширюватися, бо те приміщення не могло задовольнити наших потреб. У приміщенні, де ми зараз знаходимося, колись була тупичівська дільнична лікарня, потім було скорочення і залишилася одна амбулаторія. Будівля велика, двоповерхова, майже вся пустувала. Тому вирішили переїхати в це приміщення. Поспілкувавшись спершу з медиками, вирішили, де і як краще їм розмістися. Потім поставили перегородку і провели воду в медичні кабінети. І зараз ми маємо унікальний адміністративно-господарський комплекс. Та й людям зручно, що тут сільрада з усіма її службами, відділ освіти, культури, молоді і спорту, сільська бібліотека для дорослих, перукарня, швейна, комунальне підприємство, сільська амбулаторія, швидка допомога, лікар-ФОП – і всі вони прекрасно всі уживаються під одним дахом».

Зумівши правильно розділити простір, у Тупичеві отримали з цього вигоду і економію.

«Тут навіть спеціально облаштовані кімнати, які ми здаємо під оренду житла, – продовжує голова. – Водій автобуса Чернігів-Івашківка ночує тут, платить за комунальні послуги, також живе юрист сільради і вчителька. З усіма укладені договори».

Свій ютуб-канал і «кімната звукозапису»

Кожна ОТГ в області має свій власний сайт і сторінку в соціальних мережах, дехто випускає газети, де пишуть про те, що вдалося зробити за місяць і які мають плани на майбутнє. Та от Тупичівська ОТГ пішла далі. Тут ідуть в ногу з часом, і замість газети чи інформаційного бюлетеня створили власний ютуб-канал.

«Треба було давати інформацію на загал про роботу нашої громади, – розповідає пані Лариса. – Ми подивилися, що друкувати свою газету чи просто розміщувати свою інформацію в інших газетах – це дорого. І у нашого місцевого блогера Михайла Вороб’я виникла ідея створити ютуб-канал Тупичівської ОТГ. Він прийшов до мене з такою пропозицією, і я подумала: чому б і ні? Так рік тому, 13 грудня 2019 року, з’явився перший репортаж на каналі Тупичів.нет. Зараз цей канал має більше тисячі підписників. Працює він за трьома напрямками: відеоновини, які ми періодично знімаємо, фотоновини, текстові новини і музичні вітання – до речі, досить популярні. Вже навіть спеціальну кімнату облаштували для зйомки репортажів, бо якщо в звичайному приміщенні записувати, то йде сильне відлуння. Нам це цікаво, і ми працюємо в цьому напрямку».

Комунальне підприємство з нуля

«За дев’ять місяців роботи наше комунальне підприємство не тільки стало на ноги, але й почало надавати платні послуги населенню і заробляти гроші, – розповідає голова. – У 2018 році 1,5 мільйона інфраструктурної субвенції ми використали на придбання техніки для комунального підприємства. Купили два трактори МТЗ-72, два сніговідвали, плуги, дві косарки, диски, причеп, модуль для зберігання пального та фронтальний навантажувач. Минулого року ми купили ще й асенізаційну бочку, тепер надаємо послуги з викачування вигрібних ям. Тарифи затверджуємо на виконкомі – звісно, вони значно нижчі, ніж у приватників, і люди активно користуються. Зараз в комунальному підприємстві четверо працівників: директор, бухгалтер і двоє трактористів – майстрів на всі руки».

Олександр Можаровський показує нову техніку

Зараз підприємство надають послуги по перевезенню сіна, косовиці, згрібання, по оранці городів та займаються благоустроєм громади.

«У сільському господарстві найчастіше люди просять виорати городи,розповідає керівник тупичівського комунального підприємства Олександр Можаровський. – Цього року у нас  часто замовляли послуги з косовиці, перевезення сіна. Тому літо – найжаркіша пора».

Земля – найбільший головний біль

«Більшого безладу, ніж із землею, зараз немає ніде, – говорить голова. – Тому що ніхто достеменно вам не скаже, скільки гектарів, хто обробляє, як обробляє... Для цього ми інвентаризацію по фізичних особах робили самостійно. У нас є землевпорядники, які над цим працюють. Та в нас, на відміну від багатьох південних районів, Куликівською райдержадміністрацією були укладені договори на невитребувані паї під 2-3%. Це взагалі катастрофа. Тому постійна земельна комісія при сільраді, наші депутати прийняли рішення підписати додаткові угоди про орендну плату на рівні не менш 8%. Зараз ведемо переговори з інвесторами – у нас їх три великих і чотири менших. Документальну інвентаризацію землі ми розпочнемо навесні. До речі, людям за паї наші орендарі платять також під 3-4%. Моя позиція – вирішувати це питання мирним шляхом».

Пожежна команда – на першому місці

«Сьогодні ми намагаємося вирішити найнагальніші потреби. Бо відразу і все не охопиш, – продовжує голова. – Наразі невирішеним у нас є питання створення пожежної команди. На це потрібно до 1 мільйона гривень. На жаль, поки що таких коштів у нас немає, тому ми шукаємо інші варіанти. Цікавимося в колег, як вони у себе організували пожежні команди. У нашому сільськогосподарському товаристві є пожежний автомобіль, який вони готові нам передати. Приміщення є, прибудову для машини майже доробили, але поки не вистачило фінансів завершити цю справу. Нам пожежна команда конче необхідна, бо територіально ми знаходимося далеко від тих пожежних, які можуть приїхати до нас на виклик. Тому потрібно мати свою, на місці».

Пілотний «дільничний офіцер»

Тупичівська ОТГ – одна з двох громад на Чернігівщині, які беруть участь у пілотному проекті «Дільничний офіцер».

«Я була на семінарі в офісі реформ, коли приходило керівництво МВС області і говорили про цей проект, – розповідає Лариса Миколаївна. – Він у Дніпропетровській області цілий рік працював. І я подумала: чому б і ні? Дільничний офіцер працює на території громади, фінансується з держбюджету, авто для пересування йому купують також за кошти держбюджету. Від нас – лише заправка цього автомобіля, облаштування приміщення і оснащення його оргтехнікою, а також житло. Дільничний офіцер у нас є: за нами закріплений дільничний інспектор Григорій Грицюк – це порядна, професійна і відповідальна людина».

Спиртозавод відновлює роботу?

На території Тупичівської ОТГ є одне досить велике і колись потужне підприємство – тупичівський спиртозавод. Це підприємство могло б давати для громади не лише робочі місця, але й чималі податки в бюджет.

«На нашій територіє є спиртозавод, але зареєстроване це підприємство Броварах, – пояснює голова. – Деякий час він не працював, але зараз там помінялося керівництво і, наскільки мені відомо, вони нібито відновлюють роботу. Набирають людей, починають приділяти більше уваги соціальній сфері. Тому якщо вони працюватимуть на повну потужність і будуть зареєстровані, то це, звичайно, дуже великий плюс для громади».

Марія Пучинець.

Фото Олексія Миколаєнка

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?