Цікаві подробиці про сплату транспортного податку

Хто повинен обчислювати податок на авто? Який термін визначено для сплати такого податку? Чи існують пільги для власників автомобілів при сплаті транспортного податку?

податок автоПро це та інше розповіла нашому виданню керівник сектору комунікацій Державної податкової інспекції у м. Чернігові Алла Булава. 

Перш за все треба зазначити, що транспортний податок у 2016 році за легкові автомобілі сплачують власники − фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти за ставкою 25000 гривень на рік за кожен автомобіль.

Відповідно до Закону України від 24.12.2015 р. № 909 –VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня (1033500 грн).

Середньоринкова вартість визначається Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об'єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства.
Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і до 20 лютого 2016 року подають до державних податкових інспекцій за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється державною податковою інспекцією за місцем реєстрації платника податку. Податкове повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилається (вручається) платнику до 1 липня.

Пільги зі сплати транспортного податку Податковим кодексом України не передбачені.

До речі, як повідомили у відділі адміністрування майнових податків, за 2015 рік платниками транспортного податку м. Чернігова поповнено бюджет на 2,4 млн гривень.

При  виникненні питань щодо обчислення та сплати транспортного податку варто звертатися до Центру обслуговування платників або за тел.: 65-28-80, 65-28-25.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?