Цей день в історії УПА — 9 жовтня

1944 рік

У райцентрі Ходорів на Львівщині повстанці знищили начальника райвідділу НКГБ.

1945 рік

Двоє воїнів УПА загинули в сутичці з загоном НКВД у селі Крехаїв на Львівщині.

У селі Медвеже на Волині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону, поповнену загоном НКВД. Знищені двоє військових, 3 бійця батальйону, 4 інформатора НКВД. У перестрілці загинув один повстанець.

У засідці біля села Облапи на Волині повстанці, переодягнені у форму НКВД, зупинили 5 вантажних автомобілів, роззброїли водіїв і супроводжуючих, провели з ними пропагандистську бесіду і відпустили. Здобуто 4 автомата і 4 гвинтівки, спалено 4 автомобіля.

Під час зіткнень із загонами НКВД у селах Германів (нині Тарасівка) Добротвір, Перекоп, Силець і Чаниж на Львівщині загинули 8 повстанців, у тому числі 16-річна член ОУН Парасковія Стецюра.

У селі Іллінці на Станіславщині підпільники знищили двох активісток радянської влади і спалили сільраду.

1946 рік

У сутичках із загонами МВД у селах Верхівці, Задеревач і Орявчик на Дрогобиччині загинули станичний ОУН Василь Мамчій – «Лев» і ще троє повстанців.

1948 рік

7 повстанців загинули в бою з пошуковими групами полку внутрішніх військ у Клеванському районі Рівненщини. Ще одного пораненим захоплено в полон.

1949 рік

У сутичках із загонами МВД у селах Верхня Рожанка і Маринка на Дрогобиччині загинули Євдокія Скаприцька і ще один підпільник.

Двоє повстанців вночі наскочили на засідку опергрупи МВД на залізничному переїзді біля села Зозів на Рівненщині. У перестрілці один повстанець загинув, інший зазнав поранення, однак зміг прорватися.

СЕРГІЙ ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?