Цей день в історії УПА — 9 січня

1945 рік

У містах Дрогобичі, Борислав і районному центрі Стрий на Дрогобчичині публічно стратили через повішення трьох воїнів УПА, районних провідників ОУН Зиновія Гайсака, Петра Стефаніва та ще одного повстанця.

Сотні «Жубри» і «Ведмідь» УПА-Захід протягом цілого дня відбивали напад значних сіл НКВД (1600 військових при підтримці трьох танків і двох літаків) у районі села Велика Горожанка на Львівщині. Знищені майор, капітан і понад 100 військових, легкий танк, бронеавтомобіль, спалені 9 вантажних автомобілів. Піл час прориву загинули 27 воїнів УПА, 20 отримали поранення.

У селі Ставрів на Рівненщині повстанці знищили першого секретаря райкому ЛКСМУ та червоноармійця, що збирали в населення хліб.

У засідці біля села Черемхів на Львівщині повстанці знищили суддю райсуду, секретаря комсомольської організації села і начальника винищувального батальйону. Здобуто 2 автомата і гвинтівку.

1946 рік

Сотня «Сурма» УПА-Захід у селі Химчин на Станіславщині знищила капітана – начальника районного військкомату, а також двох його підлеглих (лейтенанта і сержанта).

У бою з загоном НКВД у селі Мокротин на Львівщині загинули слідчий СБ (служби безпеки ОУН) Василь Марций – «Свист» та ще четверо повстанців.

У райцентрі Болехів на Станіславщині підпільники вночі розклеїли антирадянські листівки.

1947 рік

Станичний ОУН Федір Луців – «Осип» загинув у сутичці з загоном МВД у селі Волосянка на Дрогобиччині.

У селі Лютовиська на Дрогобиччині підпільники знищили військового МВД.

1949 рік

У сутичці з загоном МВД у селі Волиця-Гніздичівська на Дрогобиччині загинули двоє повстанців.

1951 рік

Через зраду пошукова група МГБ захопила криївку біля села Куликовичі на Волині. Командир кущової боївки ОУН Яків Лисий – «Павло» знищив оперативника і, не маючи шансів на порятунок, застрелився.

У селі Стронятин на Львівщині повстанці знищили дільничного МВД.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?