Цей день в історії УПА — 8 грудня

1944 рік

Пошукова група НКВД через зраду вийшла на групу воїнів УПА в Здолбунівському районі Рівненщини. У перестрілці отримав важке поранення і підірвався гранатою начальник штабу УПА-Північ Микола Свистун – «Ясень».

У сутичці з загоном НКВД біля села Монастирок на Львівщині загинув станичний ОУН Андрій Пукас.

1945 рік

Відділ УПА біля села Горожанка на Тернопільщині знищив двох військових НКВД, ще трьох поранено.

Троє воїнів сотні «Холодноярці» УПА-Захід загинули в сутичці з загоном НКВД у Жовківському районі Львівщини.

1946 рік

Пошукова група МВД атакувала табір чоти сотні «Сурма» УПА-Захід біля села Іванівці на Станіславщині. У перестрілці повстанці знищили двох військових і без втрат прорвалися в ліс.

Двоє повстанців загинули в сутичці з загоном МВД у селі Глушин на Львівщині.

1947 рік

У сутичці з загоном МВД у селі Гориславичі на Дрогобиччині загинули районний провідник ОУН «Мирон» і ще один повстанець.

1948 рік

У бою з пошуковою групою МВД у селі Лісна Слобідка на Станіславщині загинули троє повстанців, у тому числі районний провідник ОУН Михайло Григорчук – «Шрам».

1949 рік

Під час облави полку внутрішніх військ біля села Міжріччя на Станіславщині повстанці знищили одного військового, ще одного поранили і відійшли без втрат.

Пошукова група МВД захопила криївку біля села Солуків на Станіславщині. Кущовий провідник ОУН Петро Коран – «Ластівка» і ще один повстанець, що перебували всередині, загинули в перестрілці.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?