Цей день в історії УПА — 7 листопада

1944 рік

Від поранення, отриманого 4 листопада в ході бою з загоном НКВД у селі Яструбичі на Львівщині, помер командир куреня УПА-Захід Дмитро Пелип – «Євшан».

У селі Ріпинці на Тернопільщині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. В бою знищені 5 бійців і радянський активіст.

Рейдова сотня УПА-Північ вступила в бій із двома опергрупами МВД у лісах Кам’янець-Подільщині. Ворог мав підтримку чотирьох літаків. Загинули 6 воїнів УПА, сотня змогла прорватися.

1945 рік

Командир сотні «Дружинники» УПА-Захід «Свобода» загинув у сутичці з загоном НКВД у селі Ясенів на Львівщині.

Повстанець Богдан Пиль потрапив у засідку НКВД у райцентрі Підбуж на Дрогобиччині. Знищив одного військового і загинув у перестрілці.

1947 рік

Чота сотні «Імені Колодзінського» УПА-Захід вступила в бій із загоном МВД у селі Товмачик на Станіславщині. Знищені 12 військових, загинули 6 воїнів УПА.

У селі Замочок на Львівщині підпільники знищили провокатора МВД.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Михайловичі на Дрогобиччині. Станичний ОУН Петро Мацишин, що перебував всередині, знищив одного військового і застрелився.

У селі Цунів на Львівщині повстанці знищили голову щойно утвореного колгоспу і завідуючого фермою.

1948 рік

Під час святкування річниці Жовтневого перевороту в селі Делятин на Станіславщині, повстанці обстріляли з кулеметів дільницю міліції. У райцентрі Яворів на Львівщині знищена лінія електропостачання.

У сутичках із загонами МВД у селах Баківці і Вуйковичі на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, у тому числі станичний ОУН Йосип Мороз.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?