Цей день в історії УПА — 6 вересня

1943 рік

Відділ УПА знищив німецьке державне господарство у селі Довжки на Хмельниччині.

1945 рік

Сотня «Рисі» УПА-Захід у сутичці з полком прикордонних військ на кордоні Станіславської і Закарпатської областей знищила трьох військових і без втрат перейшла кордон.

У сутичці з загоном НКВД біля села Хитрейки на Львівщині загинули четверо воїнів сотні «Галайда» УПА-Захід, у тому числі чотовий «Сич».

Через зрадника опергрупа НКВД і два батальйони внутрішніх військ знищили 19 схронів у Ясенівському лісі на Дрогобиччині. У збройних сутичках загинули 15 повстанців, 29 захоплені в полон.

Під час зіткнень із загонами НКВД у селах Поздимир і Топорів на Львівщині загинули двоє повстанців.

1947 рік

У засідці в селі Лецівка на Станіславщині повстанці знищили двох бійців винищувального батальйону і поранили капітана пошукової групи МВД. Здобуто автомат.

У райцентрі Болехів на Станіславщині підпільники знищили лейтенанта МВД.

1948 рік

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Заруддя на Тернопільщині. Повстанець із сестрою, що перебували всередині, знищили капітана МГБ, поранили військового і загинули в перестрілці.

У сутичках із загонами МВД у селах Бистре, Бірче і Плаве на Дрогобиччині загинули станичний ОУН «Гуцул» і ще троє повстанців.

Біля села Малий Любінь повстанці наскочили на опергрупу МВД. У перестрілці знищені троє військових. Загинули двоє повстанців.

1950 рік

Під час зіткнення з загоном МВД у селі Повергів на Дрогобиччинів загинули двоє повстанців.

1951 рік

Пошукова група МГБ захопила криївку в передмісті райцентру Комарно на Дрогобиччині. Повстанці вчинили збройний опір, троє загинули в перестрілці, ще один отримав важке поранення, але зміг прорватися.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?