Цей день в історії УПА — 6 листопада

1944 рік

Рейдова група УПА-Південь у селищі Куява на Кам’нець-Подільщині знищила голову колгоспу і трьох військових Червної армії. Знищені документи сільради і телефонний зв’язок.

1945 рік

У сутичці з загоном НКВД біля села Лоп’янка на Станіславщині двоє воїнів сотні «Бистриця» УПА-Захід отримали легкі поранення.

У селі Прислоп на Чернівеччині повстанці знищили радянського активіста і захопили зав. відділом окружного комітету КП(б)У.

1946 рік

Чота сотні «Імені Богуна» УПА-Захід атакувала дільницю винищувального батальйону в селі Логушка на Закарпатті. Знищений дільничний МВД, особовий склад роззброєно і розігнано, здобуто 5 гвинтівок.

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Добротвір і Ордів на Львівщині загинули двоє повстанців.

1948 рік

У селі Кальна на Станіславщині повстанці спалили сільраду і колгоспний трактор.

Двоє повстанців наскочили на пошукову групу МВД в селі Лівчиці на Дрогобиччині, в перестрілці знищили двох військових і змогли прорватися.

У селі Мишковичі на Тернопільщині підпільники спалили клуб.

У сутичці з загоном МВД у селі Торгановичі на Дрогобиччині загинули троє повстанців.

Під час демонстрації кінофільму в клубі села Велика Омеляна на Рівненщині в зал увійшла група повстанців. Вони виголосили промову до присутніх проти колгоспів, після чого розігнали глядачів, розбили кіноапарат і відійшли без втрат.

1949 рік

У сутичках з опергрупами МВД у селах Грозьово, Жулин, Либохора і Торгановичі загинули станичні ОУН Лев Кравець, Іван Онисько – «Нечай» та ще троє повстанців.

1951 рік

Пошукова група МГБ через зраду захопила криївку біля села Темногайці на Тернопільщині. Під час прориву загинули п’ятеро повстанців, у тому числі крайовий референт ОУН Іван Прокопишин – «Бурлан».

Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?