Цей день в історії УПА — 5 січня

1944 рік

Загін «Імені Колодзінського» УПА-Північ у бою з радянськими партизанами біля села Осова на Рівненщині знищив 12 партизан. Здобуто 3 автомата, 3 гвинтівки, патрони.

1945 рік

У селі Богданівка на Тернопільщині повстанці знищили голову сільради.

1946 рік

Сотня «Дзвони» УПА-Захід біля села Сулятичі на Дрогобиччині атакувала пошукову групу НКВД. Знищено 10 військових.

У сутичках із загонами НКВД у селах Воля Жовтанецька, Зашків, Полонична і Поморяни загинули станичний ОУН Ярослав Городецький – «Терен» та ще четверо повстанців.

У засідці біля села Буряківка на Тернопільщині повстанці знищили 22 військових НКВД (у тому числі начальника райвідділу, двох оперуповноважених, начальника штабу винищувального батальйону, чотирьох дільничних) та 3 радянських активістів (народного суддю, старшого ветеринарного лікаря, зоотехніка), що проводили передвиборче зібрання.

На залізничній станції в селі Задвір’я на Львівщині повстанець знищив капітана і рядового НКВД.

1948 рік

Двоє повстанців, оточених пошуковою групою МГБ у селі Ямівці на Чернівеччині, у перестрілці знищили військового і змогли прорватися.

Під час облави загону МВД у селі Гірське на Дрогобиччині загинула зв’язкова ОУН Марія Мартинців.

1949 рік

У селі Осмолода на Станіславщині підпільники роззброїли двох бійців винищувального батальйону і підірвали потяг на вузькоколійній залізниці.

Під час зіткнення з опергрупою МВД у селі Жулин на Дрогобиччині загинули слідчий СБ (служби безпеки ОУН) районного проводу «Дніпровий», двоє кур’єрів та ще один повстанець.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?