Цей день в історії УПА — 4 грудня

1944 рік

Вночі сотня «Орли» УПА-Захід атакувала райцентр Тисмениця на Станіславщині. Знищені 30 військових, спалені будівлі НКВД і НКГБ.

1945 рік

Відділ УПА-Захід знищив чотирьох агентів НКВД у селі Михайлівка на Тернопільщині.

Чота сотні «Імені Хмельницького» УПА-Захід у засідці біля села Рожанка на Дрогобиччині знищила 14 військових, поранено понад 30.

У райцентрі Краковець на Львівщині повстанці знищили начальника райвідділу НКВД.

1947 рік

Чота сотні «Імені Хмельницького» УПА-Захід у селі Присліп на Закарпатті спалила клуб, молочний завод і виборчу дільниця. Роззброєно двох радянських активістів, здобуто автомат і гвинтівку.

Пошукова група МВД захопила криївку біля села Струтин на Станіславщині. Двоє повстанців, що перебували всередині, вчинили збройний опір, але не змогли прорватися і підірвалися гранатами.

У лісі біля села П’ятничани на Дрогобиччині повстанці знищили двох військових МВД.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Станківці на Дрогобиччині. У перестрілці загинули станичний ОУН Микола Пух і ще четверо повстанців.

1948 рік

Відділ УПА був оточений загоном МВД у хаті в селі Вижній Березів на Станіславщині і протягом кількох годин вів оборонний бій. Ворогу вдалося підпалити хату, після чого були захоплені в полон поранені командир сотні «Березівська» УПА-Захід Мирослав Симчич – «Кривоніс» і чотовий Петро Томич – «Чернець».

У селі Бучачки на Станіславщині підпільники спалили склад паливно-мастильних матеріалів.

1949 рік

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Біличі, Макунів і Мита на Дрогобиччині загинули 5 повстанців, у тому числі районний провідник ОУН «Орел».

Пошукова група МВД захопила криївку біля села Грицеволя на Львівщині. В результаті перестрілки загинули районний провідник ОУН Михайло Зробок – «Муха» і двоє зв’язкових.

1950 рік

Надрайонний провідник ОУН Роман Мандрика – «Юр» загинув у сутичці з опергрупою МВД на околиці райцентру Радехів на Львівщині.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?