Цей день в історії УПА — 31 січня

1944 рік

Неподалік села Межиріч на Рівненщині повстанці знищили двох прикордонників і радянського активіста.

1945 рік

Районний провідник ОУН «Хмара» і ще 32 повстанця загинули у великому бою з загоном НКВД на околиці села Станків на Дрогобиччині.

1946 рік

Сотня «Рубачі» УПА-Захід у бою з загоном НКВД біля села Бошківці (нині Бочківці) на Тернопільщині знищила 6 військових і ще чотирьох поранила.

Опергрупа НКВД через зраду захопила криївку в селі Конюшки на Дрогобиччині. Надрайонний референт ОУН Василь Ільків – «Петро», надрайонний лікар Українського Червоного Хреста та ще один повстанець відмовилися здаватися і застрелилися.

Двоє розвідників сотні «Хорти» УПА-Захід у сутичці з пошуковою групою НКВД у селі Поляниця на Станіславщині знищили капітана і рядового.

Під час зіткнень із загонами НКВД у селах Бачів, Коросне, Любеля і Прилбичі на Львівщині загинули 9 повстанців.

У селі Шумляни на Тернопільщині двоє повстанців, переодягнуті в форму Червоної армії, знищили начальника райвідділу НКВД.

1947 рік

У засідці біля села Липовець на Дрогобиччині повстанці захопили в полон другого секретаря райкому ЛКСМУ.

1949 рік

Під час спроби затримання у Львові загинув начальник Головного штабу УПА Олекса Гасин – «Лицар». На виході з будинку доньки священика, яка переховувала дітей Гасина і була викрита МГБ, за ним ув’язалися співробітники зовнішнього спостереження. Рятуючись від них, Олексій Гасин заскочив на підніжку трамваю, однак в салоні перебував міліціонер, що зіпхнув його. Він встиг поранити одного з переслідувачів і застрелився.

1951 рік

Опергрупа МГБ захопила криївку біля села Стратин на Станіславщині. Районний провідник ОУН Михайло Кулеба – «Степовик» і ще 5 повстанців вчинили запеклий опір і загинули в перестрілці.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання  Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?