Цей день в історії УПА — 3 лютого

1944 рік

Біля містечка Рафалівка на Рівненщині повстанці атакували червоноармійський обоз із чотирьох підвод з продовольством і захопили дві з них.

1945 рік

Курінь «Гайдамаки» УПА-Захід біля села Космач на Станіславщині вступив у бій з підрозділом НКВД. В перестрілці знищено 30 військових, загинули двоє воїнів УПА.

1946 рік

Вночі підпільники розклеїли на вулицях Львова понад 100 листівок проти виборів до Верховної Ради СРСР.

Під час нападу загону НКВД на табір куреня «Підкарпатський» УПА-Захід, охорона табору знищили 6 воїнів і ще 6 поранила. Втрати УПА: 1 загиблий.

В результаті сутички з спецгрупою НКВД у селі Силець на Львівщині були захоплені в полон зв’язкові ОУН Стефанія Денис, Катерина Годованик, Стефанія Браташ, Роман Бойко і санітарка Текля Барабаш.

1948 рік

У селі Косів на Тернопільщині підпільники спалили будівлі місцевого колгоспу.

Відділ ОУН у сутичці з пошуковою групою МВД у селі Скварява на Львівщині знищив двох військових і ще двох поранив. Повстанці відійшли без втрат.

Зв’язковий Центрального проводу ОУН «Чердак» і ще один повстанець загинули під час зіткнення з загоном МВД біля села Ямельниця на Дрогобиччині.

1950 рік

Троє повстанців потрапили в засідку опергрупи МГБ біля села Дідова Гора на Кам’янець-Подільщині. У бою загинули районний провідник ОУН Сидір Рябунець – «Грач» і охоронець Олексій Колавський – «Петро», захоплений у полон Максим Колавський – «Явір».

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання  Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?