Цей день в історії УПА — 29 листопада

1944 рік

Сотня «Сірі вовки» УПА-Захід під час рейду в селі Топорівці на Чернівеччині знищила капітана НКВД і двох бійців батальйону внутрішніх військ.

У селі Нивочин на Станіславщині повстанці знищили портрети радянських вождів у сільраді, а чотирьох радянських активісток покарали батогами.

У селі Білий Камінь на Львівщині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. Знищені другий секретар райкому ЛКСМУ, дільничний НКВД, завідуючий відділом райвиконкому, 18 бійців батальйону, 4 рядових райвідділу НКВД. Захоплені в полон голова і секретар сільради.

1945 рік

Рій сотні «Березівська» УПА-Захід у засідці на шляху біля села Микуличин на Станіславщині знищив 6 військових НКВД, у тому числі чотирьох офіцерів. Спалені вантажний і бронеавтомобіль.

Пошукова група НКВД захопила криївку в селі Довжанка на Тернопільщині. Командир сотні «Буйні» УПА-Захід Степан Маркіза – «Гордій» і ще один повстанець, що перебували всередині, вчинили збройний опір і застрелилися останніми патронами.

У селі Пуків на Станіславщині повстанці знищили сержанта НКВД і поранили двох рядових. Спалені дві автомашини.

1948 рік

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Велика Білина, Бусовисько і Спас на Дрогобиччині загинули 7 повстанців, у тому числі станичний ОУН Іван Турянський – «Сойка».

1949 рік

Двоє повстанців загинули в сутичці з опергрупою МВД біля села Гошів на Станіславщині.

1950 рік

Пошукова група полку внутрішніх військ через зраду захопила криївку біля села Пістинь на Станіславщині. Четверо повстанців вчинили збройний опір і всі загинули в бою.

1952 рік

У сутичці з опергрупою МГБ у селі Старі Стрілища на Дрогобиччині загинув надрайонний провідник ОУН Степан Поглод.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?