Цей день в історії УПА — 26 січня

1945 рік

У сутичці з пошуковою групою полку внутрішніх військ біля села Яйно (нині Піщане) на Волині загинули 6 воїнів УПА, захоплений у полон командир військової округи УПА-Північ Юрій Стельмащук – «Рудий».

Районний провідник ОУН Ярема Пеленський – «Степовий» і ще двоє повстанців загинули в сутичці з загоном НКВД у селі Колодруби на Дрогобиччині.

У райцентрі Олесько на Львівщині під час допиту в райвідділі НКГБ закатували до смерті члена ОУН Метлинського.

1946 рік

Під час облави пошукова група НКВД захопила криївку біля села Кривня на Львівщині. Вчинив збройний опір і, не маючи шансів на порятунок, застрелився командир тактичного відтинку «Яструб» УПА-Захід Григорій Котельницький – «Шугай».

1947 рік

Постанець Микола Віян – «Бурлак» загинув під час зіткнення з загоном МВД у селі Підмостичі на Дрогобиччині.

1949 рік

Районний референт СБ (служби безпеки ОУН) Євген Мазуркевич – «Орест» потрапив у засідку загону МВД на околиці села Завидче на Львівщині, деякий час відстрілювався, однак отримав важке поранення і застрелився.

У селі Борбин на Рівненщині повстанці знищили трьох кандидатів у засідателі народного суду, що приїхали із Східної України.

У лісі біля села Протеси на Дрогобиччині підпільник Василь Стефанюк наскочив на опергрупу МВД і загинув у перестрілці.

1950 рік

У бою з загоном МВД у селі Солянуватка на Дрогобиччині загинули командир кущової боївки ОУН Василь Пославський – «Крик» і ще двоє повстанців.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?