Цей день в історії УПА — 25 травня

1945 рік

Повстанці влаштували засідку на пошукову групу НКВД у Маневицькому районі на Волині. Знищені 7 військових, ще двох важко поранено. Здобуто кулемет, 6 гвинтівок та інше озброєння.

Біля села Яблунівка на Дрогобиччині рейдова група ОУН на чолі з «Остапом» зіткнулася з опергрупою НКВД. У бою, який завершився вже наступного дня, загинули 22 повстанці, лише троє змогли прорватися.

У засідках у селах Видерта, Камінь, Кухітська Воля на Волині повстанці знищили начальника райвідділу НКВД і 18 військових.

Під час сутички з загоном НКВД у Краснянському районі на Львівщині загинули 3 повстанці, ще 14 захоплено в полон.

1946 рік

Рій сотні «Стріла» УПА-Захід біля села Рибне на Станіславщині потрапив у засідку загону МВД. У перестрілці загинули двоє воїнів УПА, ще один отримав поранення.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Гнідичів на Станіславщині. 6 повстанців, що перебували всередині, вчинили шалений опір, знищили 7 військових, однак не змогли прорватися і всі застрелилися.

1947 рік

Сотня «Рубачі» УПА-Захід у селі на Тернопільщині знищила лейтенанта МВД.

Чота сотні «Басейн» УПА-Захід на шляху Старий Самбір – Тершів на Волині влаштувала засідку на полк внутрішніх військ, що проводив облаву. Знищені 18 військових, 12 поранені.

Відділ сотні «Журавлі» УПА-Захід у селі Кулинка на Станіславщині знищив 4 вантажних автомобілі ліспромгоспу.

У райцентрі Бережани на Тернопільщині повстанці поранили районного прокурора.

Опергрупа МВД оточила загін повстанців у селі Володимирці на Дрогобиччині. В бою загинули 10 повстанців, ще двоє згоріли на горищі підпаленої хати.

1948 рік

У селі Глібовичі на Львівщині підпільники спалили клуб.

У засідці в селі Сатанів на Тернопільщині повстанці знищили уповноваженого райкому КП(б)У, двох міліціонерів і важко поранили капітана МВД. Здобуто 2 автомата і гвинтівку.

1949 рік

На залізничному перегоні Скварява – Княже на Львівщині підпільники влаштували аварію вантажного потягу, розбито 9 вагонів.

1952 рік

У сутичці з загоном МВД у селі Сушиця на Дрогобиччині загинув повстанець Іван Дуркалець – «Калинка».

Упорядник Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?