Цей день в історії УПА — 25 січня

1945 рік

Рій сотні УПА-Захід вступив у бій із загоном НКВД, що проводив облаву в селі Батьків на Львівщині. У перестрілці загинув ройовий Михайло Бідь – «Новий».

Трьох невідомих воїнів УПА оточив загін НКВД під час облави в селі Букова на Дрогобиччині. Повстанці відмовилися здаватися і згоріли в підпаленій хаті.

Двоє воїнів УПА-Захід загинули в сутичці з загоном НКВД у селі Березовиця на Тернопільщині.

Під час облави загону НКВД у селі Орів на Дрогобиччині у тривалому бою загинули командир сотні УПА-Захід «Хмара» і ще 8 повстанців.

1947 рік

Рій сотні «Сірі» УПА-Захід у селі Крилос на Станіславщині знищив автомобіль-кіноустановку. Захоплені в полон 8 осіб персоналу, які відпущені після пропагандистської бесіди. Місцевому населенню роздано антирадянську літературу.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Мнишин на Рівненщині. Повстанці вчинили запеклий опір, знищили командира групи (майора), кулеметника і прорвалися без втрат.

Під час нападу на дільницю винищувального батальйону в селі Білоскірка на Тернопільщині повстанці знищили бійця батальйону.

1948 рік

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Максимовичі та Уличне на Дрогобиччині загинули двоє повстанців.

1949 рік

Пошукова група МВД захопила криївку біля села Княждвір на Станіславщині. Двоє повстанців, що перебували всередині, вчинили збройний опір і застрелилися останнім патронами.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?