Цей день в історії УПА — 23 червня

1943 рік

У селі Гораймівка на Волині відбувся бій повстанців із німецьким загоном. Знищено 4 військових вермахту, втрати повстанців – 19 загиблих. На виїзді з села німці потрапили у засідку, знищено ще 7 військових.

Біля села Ратнів на Волині підпільники обстріляли німецьку вантажівку.

1944 рік

У лісовому масиві в Жовківському районі Львівщини відділ УПА-Захід захопив у полон військового вермахту.

У сутичці з німецьким загоном біля залізниці Рава-Руська – Ярослав на Львівщині повстанці знищили трьох німецьких солдат.

1945 рік

Під час нічного зіткнення з загоном НКВД у селі Містковичі на Дрогобиччині загинули двоє повстанців.

1946 рік

Неподалік Калуша на Станіславщині підпільники підірвали залізницю, коли по ній проходив товарний потяг. Пішли під укіс 4 вагони.

1947 рік

У сутичках із загонами МВД у селах Нанове і Страшевичі на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, серед них – колишній курінний УПА Євген Грабський – «Святослав».

У селі Залісці підпільники важко поранили військового МВД.

У селі Сков’ятин на Тернопільщині 5 повстанців наскочили на пошуковий загін МВД. У перестрілці загинув Іван Басараба – «Еней», що прикривав відхід, решта змогли прорватися.

Двоє повстанців загинули в сутичці з загоном МВД біля села Корнів на Станіславщині.

1949 рік

Біля сіл Тисовець і Крушельниця на Дрогобиччині у сутичках із загонами МВД загинули станичний ОУН Петро Повкович – «Степ» і ще один підпільник.

1951 рік

У зіткненні з опергрупою МГБ у селі Довге на Дрогобиччині загинув референт надрайонного проводу ОУН Богдан Даленко – «Чорний».

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?