Цей день в історії УПА — 20 травня

1943 рік

Біля села Сокиричі на Волині повстанці підірвали вузькоколійку, знищені 4 німця, ще п’ятьох захоплено в полон.

1945 рік

Пошукова група НКВД захопила криївку в селі Бортків на Львівщині. Підпільник, що перебував усередині, підірвався гранатою.

У сутичці з загоном НКВД біля села Перепельники на Тернопільщині загинув станичний ОУН Іван Тарнавський – «Бук.

1947 рік

Відділ сотні «Журавлі» УПА-Захід у засідці в селі Кропивник на Станіславщині знищив 3 радянських активістів, спалено легковий автомобіль.

В Жаб’євському районі на Станіславщині повстанці знищили оперуповноваженого і сержанта МВД.

1948 рік

5 воїнів сотні «Лемківська» УПА-Захід наскочили на засідку спецгрупи МВД у селі Стрільбичі на Дрогобиччині. Один воїн загинув, решта прорвалися.

У засідці на шляху біля села Нанчілка Велика (нині Великосілля) на Дрогобиччині чота сотні «Басейн» УПА-Захід знищила старшого лейтенанта, 3 військових МВД, 4 радянських активіста. Один воїн УПА отримав легке поранення.

1949 рік

Під час зіткнення з загоном МВД у селі Верхівці на Дрогобиччині загинув воїн сотні «Басейн» УПА-Захід.

У райцентрі Стрілки на Дрогобиччині рій сотні «Басейн» УПА-Захід влаштував засідку на лімузин з партійним начальством у супроводі трьох вантажних автомобілів. Автоматним вогнем знищені 14 військових спецгрупи МВД і 4 партійних діячі (тіла останніх відвезли до Києва). Незабаром на місце засідки прибули три танкетки, але повстанці відійшли без втрат.

1950 рік

У сутичках з загонами МВД у селах Лисятичі та Раделичі на Дрогобиччині загинули троє повстанців, у тому числі районний провідник ОУН Олекса Карпин – «Хмара».

1952 рік

У бою з пошуковою групою МВД у селі Стара Сіль на Дрогобиччині загинули двоє підпільників.

Двоє повстанців були оточені опергрупою МВД у селі Дзвиняч на Станіславщині і, після тривалої перестрілки, застрелилися останніми патронами.

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?