Цей день в історії УПА — 20 серпня

1943 рік

Відділ УПА у нічному бою з німцями в селі Буща на Рівненщині знищив 18 військових, маючи лише одного пораненого.

1944 рік

У засідці на конвой із мобілізованими біля села Оглядів на Львівщині повстанці знищили двох військових районного військкомату. Звільнені 75 призовників. У перестрілці загинули двоє повстанців, ще одного поранено.

У селі Опліцько на Львівщині підпільники знищили заступника голови і секретаря райвиконкому, а також голову земельного комітету.

1945 рік

У сутичці з загоном НКВД на Волині загинув командир сотні УПА-Північ Василь Петлюк – «Залізняк» і охоронець. Їх тіла були повішені в райцентрі Колки.

Відділ УПА-Північ у засідці на шляху біля села Озерці на Волині знищив двох радянських активістів, ще двох поранено. Здобуто кулемет, 2 автомати, 3 гвинтівки. Зазнали поранень два воїни УПА.

Пошукова група НКВД біля села Веринь на Львівщині захопила криївку-штаб обласного провідника ОУН Зіновія Тиршаковця – «Федора». У перестрілці знищені два майори НКГБ, майор НКВД, два бійця винищувального батальйону

1946 рік

У селі Широкий Луг на Закарпатті повстанці спалили документи сільради (зокрема портрети радянського керівництва), конфіскували продукти харчування в кооперативі і провели збори з місцевими селянами.

У райцентрі Журавне на Дрогобиччині підпільники знищили директора районної МТС.

Відділ військової округи «Журавлі» УПА-Захід захопив у селі Спас на Станіславщині трьох комсомолок, які передані для слідства Службі безпеки ОУН.

1947 рік

Чота сотні «Булава» УПА-Захід вступила в бій із пошуковою групою МВД у селі Бережниця на Дрогобиччині. У перестрілці знищені 6 військових. Від серцевого нападу померли два воїни УПА, ще четверо кулеметників загинули, прикриваючи відхід товаришів. Решта змогли прорватися.

У засідці на шляху біля села Смільниця на Дрогобиччині сота сотні «Басейн» УПА-Захід знищила трьох військових полку прикордонних військ, ще двох поранено.

1948 рік

Біля села Хильчиці на Львівщині повстанці спалили два мости, аби перешкодити вивозу конфіскованого збіжжя.

Підготував Сергій Горобець, Український інститут національної пам`яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?