Цей день в історії УПА — 19 жовтня

1944 рік

Декілька загонів НКВД у селі Гільча на Львівщині атакували сотню «Кочовики» УПА-Захід. Повстанці відбили всі атаки, знищили біля 20-и військових і спалили вантажний автомобіль.

У селі Пізнанка на Тернопільщині повстанці знищили уповноваженого райвідділу НКВД.

1945 рік

Відділ НКВД здійснив напад на шпиталь УПА-Захід біля села Свидник на Львівщині. Загинули троє поранених воїнів УПА. Дві санітарки, захоплені в полон внаслідок важких поранень, спалені живцем.

1947 рік

Пошукова група МГБ захопила криївку в селі Стара Ропа на Дрогобиччині. У перестрілці загинули четверо повстанців, серед них – районний провідник ОУН Євген Хаць – «Лука», станичний Василь Куць, керівниця Українського Червоного Хреста надрайонного поводу ОУН Ірина Білинська – «Оленка». Господарку хати, в якій знаходилась криївка, заарештовано.

Зв’язкова Парасковія Піль – «Рузя» загинула в сутичці з загоном МВД біля хутора Лісові Гаї на Дрогобиччині.

1948 рік

У селі Сваричів на Станіславщині підпільники знищили радянського активіста. Здобуто автомат і гвинтівку.

Двоє повстанців загинули біля села Бліх на Тернопільщині, потрапивши у засідку загону МВД.

1950 рік

Через зрадника пошукова група МВД захопила криївку в селі Марковичі на Волині. Загинули районний провідник ОУН «Охрім» і двоє охоронців, що перебували всередині.

1951 рік

Біля села Новий Кропивник на Дрогобиччині опергрупа МГБ захопила в полон референта окружного проводу ОУН Ярослава Богдана (розстріляний за рішенням суду на початку 1953 р.).

СЕРГІЙ ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?