Цей день в історії УПА — 18 серпня

1944 рік

Сотні «Галайда» і «Крилачі» УПА-Захід вели бій із загонами НКВД біля села Нестаничі на Львівщині. За деякими даними, в сутичці знищено і поранено до 200 військових.

Біля села Божиків на Тернопільщині повстанці атакували батальйон зв’язку Червоної армії. Завдяки раптовості, батальйон оточили, знищили частину офіцерів і бійців. Здобуто 4 кулемета.

1945 рік

У сутичці з винищувальним батальйоном на Волині загинули три воїни відділу УПА-Північ.

Під час прориву через польсько-радянський кордон загинули 4 воїни сотні «Перебийніс» УПА-Захід, ще 5 поранено, 14 потрапили в полон.

1946 рік

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Стегниківці на Тернопільщині. У перестрілці загинули 6 воїнів сотні «Бурлаки» УПА-Захід.

1947 рік

Відділ УПА-Захід на околиці райцентру Болехів на Станіславщині знищив 7 військових МВД. У перестрілці загинув один воїн УПА.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Стовпин на Львівщині. Двоє повстанців, що перебували всередині, важко поранили двох військових і застрелились останніми матронами.

1948 рік

У бою з загонами МВД, що проводили масовану облаву біля села Стрілки на Львівщині, відділи УПА-Захід знищили 8 офіцерів, ще кількох поранили. Втрати УПА: 12 загиблих, 7 поранених.

У селах Барилів і Завидовичі на Львівщині повстанці знищили трьох військових МВД. Втрати повстанців: один загиблий, один поранений.

У селах Волиця, Котів і Литячі на Тернопільщини підпільники спалили клуби.

1949 рік

У сутичці в селі Лип’я на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, у тому числі станичний ОУН Федір Удич – «Спартак».

1950 рік

Двоє повстанців захоплені опергрупою полку внутрішніх військ, що влаштував засідку в селі Шпетки на Чернівеччині.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам`яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?