Цей день в історії УПА — 17 січня

1945 рік

Повстанці атакували загін винищувального батальйону, який займався заготівлею хліба в селі Скомороше на Тернопільщині. Знищені 12 бійців батальйону, 8 захоплені в полон разом із заступником голови райвиконкому.

1946 рік

Відділ УПА вступив у бій із загоном НКВД у селі Грабівка на Станіславщині. У перестрілці загинув командир сотні «Заведії» УПА-Захід «Буря».

Двоє воїнів УПА, відбиваючи напад загону НКВД у селі Серники на Львівщині, знищили капітана районного військкомату і поранили рядового. Один повстанець зміг прорватися, інший зазнав важкого поранення і підірвався гранатою.

Повстанець «Тихолюб» у сутичці з загоном НКВД у селі Клузів на Станіславщині знищив трьох військових і загинув у перестрілці.

1947 рік

Опергрупа МВД захопила криївку в селі Мочари на Львівщині. Захоплений в полон станичний ОУН Микола Момрахівський – «Ярема».

Четверо воїнів сотні «Рубачі» УПА-Захід, потрапивши у засідку загону МВД у селі Присівці на Тернопільщині, знищили двох військових і ще одного поранили. Троє змогли прорватися з оточення, четвертий загинув, прикриваючи відхід.

1948 рік

У селі Журів на Станіславщині повстанці знищили двох військових МВД...

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Доброгостів, Іванів і Млиниська на Дрогобиччині загинули 8 повстанців, у тому числі комендант боївки СБ (служби безпеки ОУН) Андрій Трач – «Підкова», станичний Василь Жиголяк і зв’язкові Катерина Зінько і Стефанія Терлецька.

1949 рік

У селі Черниця на Львівщині повстанці знищили капітана міліції.

1954 рік

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Буцин на Волині. Під час прориву з підпаленої хати загинув окружний провідник ОУН Василь Сементух – «Ярий», ще двоє зазнали поранень і застрелились. Секретар окружного проводу Віра Королюк – «Христя» прикривала відхід із кулемета і загинула в палаючій хаті.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання  Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?