Цей день в історії УПА — 17 листопада

1944 рік

Лемківський курінь УПА-Захід протягом кількох годин вів оборонний бій з військами НКВД і прикордонного загону біля села Сторона на Дрогобиччині. Радянська сторона звітувала про 218 вбитих повстанців.

Сотня «Галайда» УПА-Захід і сотня військової округи «Турів» УПА-Північ біля села Лучиці на Львівщині відбили дві атаки загонів НКВД і відступили вглиб лісу. Знищено і поранено до 180-и військових. Втрати УПА: 3 загиблих, 2 поранених.

1945 рік

Відділ сотні «Жубри» УПА-Захід на околиці села Кугаїв на Львівщині знищила будівлі радгоспу.

Пошукова група НКВД захопила криївку в селі Любеля на Львівщині. Троє повстанців згоріли живцем.

1947 рік

Троє воїнів УПА-Захід потрапили в полон внаслідок зіткнення з загоном МВД у Турківському районі Дрогобиччини і загинули від тортур.

У райцентрі Калуш на Станіславщині підпільники обстріляли вартових райвідділу МВД.

1948 рік

Троє повстанців були оточені опергрупою МВД в сараї на околиці райцентру Кременець на Тернопільщині. Вони вчинили збройний опір і загинули в підпаленому сараї.

У селі Брухналь на Львівщині повстанці знищили старшого сержанта МВД.

У сутичках із загонами МВД у селах Берездівці, Біличі і Лавочне на Дрогобиччині загинули 5 повстанців.

1949 рік

Під час зіткнення з загоном МВД у селі Верхнє Синьовидне на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, серед них – референт надрайонного проводу ОУН Володимир Мицик – «Смаглявий».

1951 рік

5 повстанців наскочили на пошукову групу МГБ в одному з лісових масивів Станіславщини під час масштабної облави. У перестрілці знищені двоєвійськових. Під час прориву загинув один повстанець, решта врятувалися.

Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?