Цей день в історії УПА — 17 червня

1945 рік

У селі Слобода-Банилів на Чернівеччині повстанці знищили начальника слідчої групи НКВД.

У бойовому зіткненні з загоном НКВД, що проводив облаву в селі Вирів на Львівщині, повстанці знищили 4 військових, двох поранили. Загинув один повстанець, решта відійшли без втрат.

У засідці біля села Боянець на Львівщині підпільники знищили 3 військових НКВД, ще трьох поранено. Спалено вантажний автомобіль.

1946 рік

Четверо воїнів УПА змушені були прийняти бій із великим загоном МВД у селі Пилипи на Станіславщині. У перестрілці знищили 16 військових, але всі загинули.

1947 рік

Рій сотні «Басейн» УПА-Захід у селі Сушиця на Дрогобиччині знищив будівлю і обладнання молочного заводу.

Відділ УПА-Захід прийняв бій із ротою МВД біля села Вівся на Тернопільщині. Знищені 3 військових, ще 6 поранено. Загинули всі 5 бійців УПА, в тому числі: командир воєнної округи «Лисоня» УПА-Захід Володимир Якубовський – «Бондаренко» та надрайонний референт СБ (служби безпеки ОУН) Станіслав Кикіш – «Рись».

У сутичках із загонами МВД у селах Болохів і Мишин на Дрогобиччині повстанці знищили сержанта і рядового МВД, ще двох важко поранили.

1948 рік

Дво рої сотні «Лемківська» УПА-Захід влаштували засідку на шляху біля села Смільниця на Дрогобиччині. Знищені підполковник, лейтенант і троє рядових полку внутрішніх військ. Здобуто 2 автомата і 2 пістолета.

У сутичці з опергрупою МВД у селі Городовичі на Дрогобиччині загинув районний провідник ОУН Петро Петриківський – «В’юн».

1949 рік

У засідці біля села Лімна на Дрогобиччині повстанці знищили двох військових МВД.

У селі Пилипче на Тернопільщині повстанці знищили голову колгоспу (він же секретар райкому ЛКСМУ).

1950 рік

Під час зіткнення з загоном МВД у селі Виців на Дрогобиччині загинули двоє підпільників, у тому числі – станичний ОУН Михайло Луцевич – «Бистрий».

У сутичці з пошуковою групою МВД (яку підтримував літак ПО-2) у селі Боратин на Рівненщині загинули надрайонний провідник ОУН «Гроза» і районний провідник ОУН «Петрусь».

1954 рік

У селі Жураки на Станіславщині повстанці знищили радянського активіста.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?