Цей день в історії УПА — 17 березня

1945 рік

Пошукова група НКВД захопила криївку в селі Сморжів на Львівщині. Захоплені в полон двоє повстанців, зокрема курінний «Дідух».

1946 рік

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Воловин, Двірці та Купичволя на Львівщині загинули окружний провідник Гнат Запісоцький – «Богдан» та ще 4 підпільники.

1947 рік

У селі Гуцулівка на Станіславщині повстанці знищили дільничного МВД.

Полк внутрішніх військ захопив криївку в райцентрі Болехів на Станіславщині. Четверо повстанців чинили відчайдушний спротив і застрелилися, коли після тривалого бою закінчилися патрони.

У райцентрі Вижиця на Чернівеччині підпільники, атакувавши групу емведистів, знищили райуповноваженого МВД, двох військових і бійця винищувального батальйону.

1948 рік

У бою з рейдовою групою МВД у селі Лужок Горішній на Дрогобиччині загинули командир кущової боївки Костянтин Цебрик – «Заяць» та ще троє повстанців.

У Жовківському районі на Львівщині підпільники поранили двох радянських активістів.

1950 рік

Пошукова група МВД захопила криївку на схилі гірського масиву Чорногори на Станіславщині. Знищивши документи, застрелилися Параскевія Захарук – «Блискавка» і Анастасія Жекалюк – «Чорнобривка». Мертвим підпільницям відрубали голови, а важко пораненого охоронця захопили в полон.

У сутичці з загоном МВД у селі Підгородці на Дрогобиччині загинули троє підпільників.

1953 рік

Під час зіткнень з опергрупами МВД біля села Зарваниця і в Радванському лісі на Львівщині загинули троє повстанців, зокрема – надрайонний провідник ОУН Іван Червак – «Олесь» та окружний провідник Володимир Панас – «Влодко».

Підготував Сергій Горобець

На фото: загін УПА. Фото https://nepman.io.ua/

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?