Цей день в історії УПА — 16 січня

1945 рік

38 воїнів УПА-Захід загинули в битві з загоном НКВД біля села Воля на Дрогобиччині.

У сутичці з загоном НКВД у селищі Андріївка на Кам’янець-Подільщині загинули 7 повстанців, троє пораненими захоплені в полон, двоє змогли прорватися в Тернопільську область.

1946 рік

Чота сотні «Сурмачі» УПА-Захід, відбиваючи напад загону НКВД біля села Лани на Львівщині, знищила 6 військових, 8 поранила. В перестрілці загинув один воїн УПА, четверо отримали поранення.

Під час зіткнень із загонами НКВД у селах В’язова і Шнирів на Львівщині загинули 9 повстанців.

1947 рік

Троє повстанців загинули в сутичці з загоном МВД у селах Залужани і Нижня Рожанка на Дрогобиччині.

Зв’язкова ОУН Розалія Кухтяк – «Леся» потрапила в полон внаслідок сутички з опегрурпою МВД у селі Поляна на Дрогобиччині.

1948 рік

Чота сотні «Імені Колодзінського» УПА-Захід була обстріляна із засади загоном МВД у райцентрі Печеніжин на Станіславщині. Чотовий Дмитро Бондаренко – «Впертий» зазнав смертельного поранення.

У селі Доброгостів на Дрогобиччині повстанці знищили військового МВД, ще одного поранили.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Блюдники на Станіславщині. Повстанці, що перебували всередині, відмовилися здаватися, знищили документи, підпалили криївку і застрелилися.

1949 рік

Повстанці атакували дільницю винищувального батальйону в селі Боршнів на Станіславщині. Знищені дільничний МВД і кілька бійців батальйону.

У сутичці з загоном МВД у селі Хащів на Дрогобиччині загинув зв’язковий чотового сотні «Лемківська» УПА-Захід Семен Павлюк.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання  Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?