Цей день в історії УПА — 16 серпня

1944 рік

У Яворівських лісах на Львівщині повстанці знищили командира прикордонного загону (полковника) і 5 військових, що його супроводжували.

Сотня «Сіроманці» УПА-Захід під час рейду вступила в бій із загоном НКВД біля райцентру Магерів на Львівщині. У перестрілці знищені 12 військових. Здобуто легкий танк, кулемет, гвинтівки та боєприпаси.

У селі Пійло на Станіславщині підпільники знищили голову та секретаря сільради і трьох бійців винищувального батальйону, що проводили мобілізацію молоді.

У сутичці з загоном НКВД у селі Монастирок на Львівщині повстанці знищили 5 військових. Здобуто кулемет, дві гвинтівки, пістолет.

1945 рік

Дві сотні військової округи-4 УПА-Захід у бою з двома батальйонами НКВД біля села Колінці на Станіславщині знищили 80 військових, кілька десятків поранено. Втрати УПА: 3 загиблих і один поранений.

1946 рік

Сотня «Бистриця» УПА-Захід у селі Закерничне на Станіславщині підірвала залізничний міст.

У селі Тужилів на Станіславщині відділ сотні «Хорти» УПА-Захід знищив районного начальника гарнізонів МВД.

У селі Поляни на Тернопільщині підпільники знищили дільничного МВД.

1947 рік

Пошукова група МГБ оточила хату в селі Більче Золоте на Тернопільщині, де переховувався повстанець Чокан – «Гай». Останній знищив двох оперативників, ще трьох поранив і застрелився останнім патроном. Загинули також господарка хати та її дочка.

У райцентрі Радивилів на Рівненщині повстанці знищили двох військових МВД і обстріляли робочий потяг, пошкодивши паровоз.

1948 рік

У селі Терентіїв на Рівненщині відділ УПА-Північ підірвав сільську раду і спалив будинок дільничного МВД.

Біля хутора Гаї Ходорівські на Тернопільщині повстанці з двох сторін атакували загін МВД, що влаштував засідку. Знищені 6 військових, ще двох поранено. У перестрілці загинув повстанець «Шаша».

1949 рік

Під час зіткнення з загоном МВД у селі Волостків на Дрогобиччині загинув станичний ОУН Михайло Демський.

У райцентрі Богородчани на Станіславщині пізно ввечері повстанці через чорний хід проникли в приміщення райлікарні і знищили першого секретаря райкому комсомолу, який перебував там на лікуванні.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам`яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?