Цей день в історії УПА — 14 квітня

1945 рік

Відділ УПА-Захід вступив у бій із трьома батальйонами НКВД, що проводили облаву в селах Братишів і Нижнів на Станіславщині. Знищені 60 військових.

На Львівщині повстанці знищили начальника охорони мосту в селі Поріччя-Задвірне і військового НКВД у селі Великополе.

Чота УПА-Захід атакувала відділ НКВД у селі Селиська на Львівщині. Ворог відступив у сусіднє село, проведено мітинг з місцевим населенням.

1946 рік

Пошукова група МВД через провокатора захопила криївку біля села Запуст на Дрогобиччині. Троє повстанців, вчинивши збройний опір, підірвалися гранатами.

На Волині підпільники в селі Гірники знищили голову сільради, а в сусідньому селі захопили в полон секретаря сільради.

У селі Пишківці на Тернопільщині повстанці під час нападу на дільницю винищувального батальйону знищили дільничного МВД.

1948 рік

У сутичці з загоном МВД у селі Лопушанка на Дрогобиччині загинув станичний ОУН Микола Баран – «Козак».

У селі Селець Беньків на Львівщині підпільники спалили клуб.

1949 рік

Пошукова група внутрішніх військ захопила криївку біля села Осмолода на Станіславщині. Загинули заступник Головного командира УПА полковник Василь Сидор – «Шелест», його дружина і чотири охоронці, один повстанець зміг прорватися.

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Велика Лінина, Стільське та Тиха на Дрогобиччині загинули троє повстанців.

1950 рік

У сутичках з пошуковими групами МВД у селі Козівка та в лісі Борівського району на Тернопільщині загинули 5 повстанців, двох захопили в полон.

1952 рік

Під час зіткнення з опер групою МГБ у селі Юшківці на Дрогобиччині загинули двоє підпільників, у тому числі референт надрайонного проводу ОУН Степан Дідух.

1960 рік

Пошукова група МВД наскочила на трьох повстанців біля села Шумляни на Тернопільщині. Після бою застрелилися двоє підпільників, Марію Пальчак – «Стефу» захопили важко пораненою після невдалої спроби покінчити з собою.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

На фото galinfo.com.ua: Василь Сидор із дружиною Надією Романів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?