Цей день в історії УПА — 12 травня

1943 рік

Німці атакували село Колки на Рівненщині, де містилися 5 повстанських шпиталів (80 поранених). Підпільниця Василина Демчинська – «Циганка» зуміла евакуювати шпиталі в сусідній ліс.

Як згадувала Тетяна Мусіївна Барбелюк («Байда»), Василина Демчинська «в 1943-му займалася лікуванням повстанців у створеній на той час Колківській республіці – створили вісім маленьких шпиталів. Відзначилася під час наступу німецьких військ – їй вдалося вберегти всіх своїх поранених – на човнах, плотах і навіть на звичайних драбинах Василина переправила повстанців через Стир. Історія смерті Циганки теж героїчна – солдатка перебувала на одній із нарад старшин, коли їхній схрон оточили чекісти. Поки командування відходило, Василина разом із Іваном Циплюком залишилася їх прикривати. Клуню підпалили, а з неї вийшла Циганка у вишитій сорочці з автоматом на грудях та розпущеними косами. Чекісти оторопіли та й кажуть: «Красавица, сдавайся, мы тебе подарим жизнь». А вона гордо їм відповіла: «Українські патріоти живими в руки ворога не здаються». Тоді відстріляла всю обойму з автомата, кинула їм під ноги, і пішла в палаючу клуню. Пізніше люди знайшли два обгорілі тіла…». (www.hroniky.com)

1944 рік

Сотня УПА-Захід у сутичці з німецькою охороною залізничного мосту біля села Хитрейки на Львівщині знищила двох військових. Загинули двоє воїнів УПА.

Пошукова група НКВД захопила криївку біля села Кокутківці на Тернопільщині. Загинули в бою двоє повстанців і власник конспіративної хати.

У селі Угриньківці на Тернопільщині підпільники знищили голову сільради і поранили червоноармійця. Під час сутички з радянським активістами загинув один повстанець.

1945 рік

У селі Ковиничі на Дрогобиччині повстанці знищили інструктора райкому ЛКСМУ, а біля села Миколаїв на Львівщині – райуповноваженого НКВД.

Під час зіткнень із загонами НКВД у селах Дуліби і Трибоківці на Дрогобиччині загинули двоє повстанців.

1946 рік

Сотні «Літуни» і «Смертоносні» УПА-Захід атакували дільниці винищувальних батальйонів відповідно у селах Майдан та Одаї на Станіславщині. Особовий склад роззброєно і розігнано.

У перестрілці з засідкою відділу МВД біля села Пронятин на Тернопільщині загинули кущова провідниця Українського Червоного Хреста Анна Лалак – «Билина».

1947 рік

Біля села Бистриця на Дрогобиччині підпільники знищили двох військових МВД, а біля села Балухів на Станіславщині – чотирьох, ще троє поранені.

Троє повстанців наскочили на засідку загону МВД біля села Залуква на Станіславщині. Знищивши у перестрілці двох військових, двоє загинули, а третій зміг прорватися.

Під час зіткнення з загоном МВД неподалік села Куликів на Дрогобиччині загинули надрайонний провідник ОУН «Туча» і ще один повстанець.

1948 рік

У селі Семенівка на Київщині підпільники знищили голову колгоспу.

Під час сутички із загоном МВД у селі Котів на Дрогобиччині загинув надрайонний референт СБ (служби безпеки ОУН) Іван Сенчишин – «Соколенко».

У селі Вербівці на Тернопільщині повстанці знищили військового МВД, ще одного поранили.

1950 рік

У селі Тростянець на Рівненщині повстанці знищили старшого сержанта загону МВД, що проводив виселення сімей членів ОУН. У перестрілці загинув один повстанець.

У селі Віжомля на Львівщині підпільники знищили дільничного МВД і поранили радянського активіста.

1952 рік

У бою із засідкою, влаштованою опергрупою МГБ біля села Шупарка на Тернопільщині, загинули двоє повстанців.

Упорядник Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?